(galerie foto) Explorăm capitala pe bicicletă. #ExperienceChisinau by Bike văzută prin ochii reporterului #diez

coverphoto (2)

Primăvara anului 2019, vine cu noi itinerare turistice pentru vizitatorii și locuitorii capitalei. Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova în parteneriat cu Velopoint, cu suportul strategic al Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID și Guvernul Suediei a dat start unor tururi neobișnuite pe biciclete prin locurile culturale și istorice ale Chișinăului.

Turul pe biciclete a început cu un mic instructaj din partea ghidului Cătălina Plinschi. Ne-a explicat cum să ne comportăm în trafic și cum să reacționăm la gesturile pe care le va face pe parcursului excursiei. De exemplu, „mâna sus” înseamnă atenție semafor sau ne oprim, mâna îndreptată spre „stânga” sau „dreapta” înseamna că mergem în direcția indicată. O regulă importantă, pe care am respectat-o cu strictețe a fost, că trebuia să mergem într-o linie, pentru a nu crea pericol atât pentru noi, cât și pentru pietoni sau șoferi.

Ulterior, fiecare participant a primit o cască, o vestă, o bicicletă, o sticlă cu apă, harta Chișinăului și o vestă pentru ploaie. Îmbrăcați în „uniformă” ne-am pornit la drum să explorăm locurile culturale și istorice ale Chișinăului.

S02_6086

S02_6091

2

4

S02_6121

S02_6152

Prima destinație a fost Sala cu Orgă, care, apropo, în secolul 20 era o instituție bancară. După, a urmat o incursiune în istoria tuturor primarilor de Chișinău și despre clădirea actualei Primării.

'

S02_6155

S02_6157

S02_6168

S02_6170

S02_6185

S02_6192

S02_6203

Apoi, ne-am deplasat spre Centrul de Informare pentru Turiști, Arcul de Triumf, Catedrala și Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. N-o să vă spun mai multe detalii, pentru că nu doresc să-i fur pâinea Cătălinei. Înscrieți-vă la acest tur și veți afla multe curiozități despre Chișinău.

S02_6206

S02_6210

S02_6263

S02_6270

S02_6276

S02_6288

S02_6320

Apoi, am urmat-o pe Cătălina la Muzeul Pușkin, Biserica Armenească, Biserica Măzărache.

S02_6383

S02_6394

S02_6395

S02_6397

S02_6406

S02_6422

Câți dintre voi cunosc unde se află „Locul de temelie a Chișinăului”? Știți de unde provine denumirea orașului? Veți afla toate aceste lucruri participând la excursia #ExperienceChisinau by Bike.

S02_6436

S02_6448

S02_6454

Acestea sunt doar câteva  locuri pe care am reușit să le vizităm împreună cu voluntarii Centrului de Informare pentru Turiști. Cătălina a fost cea care ne-a povestit tot ce a știut despre Chișinău. Dacă nu aveți ce face în weekend, luați-vă prietenii și înregistrați-vă la următorul tur cultural și istoric prin Chișinău.

S02_6460

Tinerii voluntari au rămas profund impresionați de istoria bogată a Chișinăului. „Am venit la această excursie pentru a afla mai multe informații despre oraș, despre origine și despre acele locuri istorice care acum nu mai sunt. De exemplu, cum ar fi ghetoul în care erau ținuți evreii din Basarabia pe timpul celui de-al doilea război mondial. De asemenea, am aflat că există un om, care vine zilnic la orele 6 sau 7 și pornește ceasul de pe Arcul de Triumf. Datorită acestuia, ceasul funcționează în următoarele 25 de ore”, mi-a povestit Olga.

„Chiar dacă timpul de afară nu e atât de frumos cum mă așteptam, aceste ore petrecute cu echipa nu am să le uit niciodată. Despre această excursie am aflat pe Facebook. Niște prieteni au distribuit această informație, iar eu am văzut-o și am decis să mă înregistrez” mi-a relatat David.

„Centrul de Informare pentru Turiști a devenit în sine un punct de atracție turistic, unde voluntarii motivează turiștii, dar și localnicii să viziteze locurile importante din capitală dar și din țară. #ExperienceChisinau by bike, este una dintre activitățile proiectului ANTRIM „Promovarea capitalei ca destinație turistică” din cadrul Bugetului Civil cu suport financiar din partea Primăriei Municipiului Chișinău. Cu un buget de peste 500 mii lei, dintre care 300 mii sunt oferite de municipalitate, vom dezvolta infrastructura turistică din oraș cu hărți „You are Here”, instalații urbane dar și sesiuni de informare „Ask me about Chișinău” prestate de voluntari”, a menționat Natalia Țurcanu, director executiv al ANTRIM și al CIT.

„Este acel moment când obosim făcând un lucru care ne aduce plăcere, emoții pozitive și multe, multe zâmbete. Nu este un tur obișnuit, încercăm să ne împrietenim cu fiecare turist și să îl convingem de ceea ce știm: Chișinăul merită a fi vizitat!”, a spus Cătălina Plinschi, Tour Leader Centrul de Informare pentru Turiști.

„În primul an de activitate în Centrul de Informare pentru Turiști au fost asistați 8237 de turiști din peste 92 de țări. Tinerii ambițioși care fac parte din echipa de voluntari a CIT oferă deja „Free Walking Tours” pentru turiștii și localnicii interesați în a afla ceva nou despre capitală și alte destinații turistice din țară. Tururile pe bicicletă au drept scop creșterea numărului de turiști și localnici care vor să descopere Chișinăul într-un mod mai interactiv, vizitând cele mai importante obiective turistice, dar și partea veche a orașului.”, a povestit  Alina Scobici, coordonatoare de proiecte CIT.

„#ExperienceChisinau by bike e unic și special în felul său din câteva motive. E pe bicicletă, iar asta înseamnă o aventură într-un oraș aproape fără piste, dar suntem pregătiți, purtăm căști și veste pentru a fi vizibili și a fi  în siguranță în trafic. Pe bicicletă orașul se descoperă altfel, diferit de un tur clasic cu autocarul, mașina sau pietonal. Într-un timp relativ scurt se vizitează mai multe atracții turistice. Nu în ultimul rând, contribuim atât la sănătatea noastră, făcând mișcare, cât și la un mediu mai  puțin poluat”, a spus  Vasile Iliescu, fondator Velopoint

Pentru a fi unul dintre beneficiarii turului este nevoie de o înregistrare prealabilă. Prețul turului depinde de numărul de turiști înregistrați/prezenți în ziua turului.

Distanța parcursă este de 15 km, în decursul a 3 ore.

Pachetul include:
1. Bicicleta și echipament (cască, vesta reflectorizantă )
2. Tour Leader pozitiv și informat
3. Curiozități și istorii locale
4. Asistență tehnică
5. Broșuri turistice despre Moldova și Chișinău + sticlă cu apă

#ExperienceChisinau by Bike începe la ora 11:00, în fiecare sâmbătă,  de la sediul Velopoint, str. A. Șciusev 86.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente