Începe săptămâna cu spectacole de calitate. Repertoriul desfășurat al Teatrului Național „Mihai Eminescu”

images_cms-image-000036477

Începe săptămâna viitoare cu vizite la Teatru. În acest sens, Teatrul Național Mihai Eminescu vă invită la o serie de spectacole care se vor juca în perioada 20-24 martie.

#20 martie, ora 18.00 – Balamucul vesel

Undeva, într-o cetate aflată de veacuri în calea răutăţilor, se întâmplă lucruri ciudate şi aparent fără sens: viaţa părea cenuşie, mahmură, majoritatea locuitorilor împăcându-se cu o asemenea stare de lucruri. Şi atunci pe Conducătorul Revoltei Permanente, înconjurat de stoluri gălăgioase de consilieri şi gardieni, îl trăsneşte ideea că pentru a câştiga şi mai mult iubirea maselor, e nevoie de mister, de un Erou sacrificabil…

Împotriva legilor firii, Lupii se înfrăţesc cu Mieii, Caprele şi Verzele joacă torontoiul. Din peisaj nu lipseşte Securitatea care, după nărav, dar şi la sugestia sfetnicilor de peste câteva hotare, fură ideea“nobilă” distribuind în rolurile centrale propriii actori silitori să-şi ia mai departe solda, dijma, tainul…

21 martie, ora 18.00 – KRUM 

Avionul. Au anunțat deja aterizarea. Într-un oraș… Un oraș care și-a păstrat tot ce și-a mai putut păstra…Aeroportul. Vreo două cimitire. Un spital mai bun…altele la fel… de bune…Niște cafenele…Un hotel… Să-i zicem Hilton…Un cinematograf… Un oraș… Un oraș care și-a păstrat tot ce și-a putut păstra… bineînțeles Nordul, Sudul, Vestul, Estul… dar să ajungi de la Sud la Nord înseamnă un efort ,o decizie…ceva…și noi suntem la Sud… într-un cartier situat la sudul unui oraș cu ieșire la mare…un oraș și o mare… o mare de oameni…femei și bărbați care uneori își ridică privirea spre cer ca să caute…să caute… unde se întoarce Krum fără realizări pentru a trăi fără scop într-o lume plină de aparențe deșarte, idealuri false și burți pline, univers al zilei de azi, lipsit cu desăvârșire de sens, dragoste, valori sau gimnastică fie ea și matinală, în care doar Mama îl iubește, de moare, pe Krum…

22 martie, ora 18.30 – Copiii foametei. Mărturii

Spectacol „Verbatim”  este un documentar cutremurător despre foamete. Regizoarea a înmănunchiat diverse confesiuni ale locuitorilor din Antonești, raionul Ştefan Vodă, supravieţuitori de pe urma foametei din 1946 -1947. Pe cât de simplu, pe atât de trist şi dureros.

23 martie, ora 18.00 – Piesa „Livada de vișini”

Cehov o considera comedie, Stanislavski – tragedie, iar pe afișul de la premieră, în 1904, scria dramă, devine, în viziunea regizorului Alexandru Cozub, tragicomedie, spectacol savuros despre setea de iubire împărtășită, despre nevoia de sens și împlinire.

Trei generații de personaje – egocentrice, naive, risipitoare și fiecare, nu se ascultă unul pe celălalt și nici n-o vor: îi adună doar Livada, mai mult cea din aduceri aminte decât cea înflorind sub ferestre.

24 martie, ora 18.00, Legendara „Casă Mare” de Ion Druță

revine pentru a treia oară pe scena Naționalului, acum în regia lui Alexandru Cozub. Premiera face parte din suita manifestărilor dedicate aniversării a 25-a de la semnarea Declarației de Independență a Republicii Moldova. Piesa tratează valori des întâlnite în creația lui Druță: relația dintre uman și moral, sacru şi profan, ecologia naturii și spiritului, impactul tehnologizării…. E, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste: un motiv în plus să nu rataţi spectacolul!

24 martie, 18.30 „Maria Tănase: Aş muri, moartea nu-mi vine…” 

Este un recital despre viaţa artistică a celei care a fost şi rămâne veşnic o voce inconfundabilă, inegalabilă, unică – o surprinzătoare şi emoţionantă lecţie de ambiţie, curaj, speranţă și demnitate pe care ne-o serveşte Măria Tănăse – „Maria cea fără de moarte”, neuitata şi celebra Pasăre Măiastră a neamului nostru.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente