Agenția pentru Sănătate Publică anunță cauza intoxicației celor 10 elevi din municipiul Chișinău

intoxicatie_63643500-920×519

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă cauza intoxicației celor 10 elevi de la gimanziul nr.74 din comuna Tohatin. Potrivit ANSP, la investigarea probelor biologice de la copiii care au fost afectaţi, s-a identificat infecția cu norovirusuri, care şi a fost cauza îmbolnăvirilor. 

ANSP menţionează că au fost prelevate probe din apa de la blocul alimentar al instituţiei, fiind confirmată prezenţa colifagilor în apă, acest fapt fiind un indicator sanitar ce denotă o eventuală prezenţă a unor virusuri în apă, dar nu cauza în sine a izbucnirii.

Norovirusurile sunt un grup de virusuri foarte contagioși care cauzează vome și diaree. Norovirusurile se transmit fie direct, de la persoană la persoană, pe calea fecalo-orală, sau posibil aerogenă (prin picături), fie indirect, prin alimente contaminate, apă și suprafețe de mediu, ca rezultat al nerespectării măsurilor de igienă, îndeosebi nespălării mâinilor după frecventarea WC.

Pe 5 martie, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii au fost internați 10 copii cu semne de intoxicație alimentară, doi dintre ei fiind internați în secția reanimare, starea lor de sănătate fiind gravă, dar stabilă.

Mai multe detalii despre acest caz găsiți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente