(doc) Ce pedeapsă riscă persoanele care vor face cadouri alegătorilor în preajma secțiilor de votare

harta-alegeri-2014-care-sunt-adresele-sectiilor-de-votare-deschise-peste-hotarele-republicii-moldova-1416313796-700×394

Potrivit Codului Penal, persoanele care vor oferi bunuri, bani sau servicii pentru a influența decizia alegătorilor să voteze alt fel, riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 27.500 până la 42.500 de lei  sau cu închisoare de la un an până la 5 ani. De asemenea, agitația electorală desfășurată în incinta secției de votare, fie nemijlocit la intrarea în localul secței se pedepsește cu o amendă de la 750 până la 1500 de lei.

Accesul alegătorilor în localul secției de votare trebuie să fie liber, neîngrădit de nimeni. Orice acțiuni sau inacțiuni săvârșite cu scopul de a împiedica accesul alegătorilor în localul secției de votare vor fi examinate și, ulterior, sancționate.

Dacă veți vedea o astfel de practică, atunci puteți înștiința observatorii acreditați și să le solicitați să se implice în această situație.

În schimb, agitația electorală în ziua alegerilor este permisă doar în afara secției de votare și de la panoul informativ cu numărul secției de votare și denumirea circumscripției electorale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente