Peste 8000 de polițiști vor avea grijă de ordinea publică în ziua alegerilor

x4

În ziua alegerilor din Moldova, pe data de 24 februarie, peste 8 000 de angajaţi ai MAI vor fi angrenaţi, la nivel naţional, pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral, suplimentar faţă de dispozitivul curent, în vederea asigurării măsurilor de pază şi protecţie şi de ordine şi linişte publică şi prevenirii oricăror fapte antisociale.

Poliţia dă asigurări că a luat toate măsurile pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică, pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor pentru  alegerile parlamentare şi referendumul republican consultative, din 24 februarie 2019. Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al poliţiştilor.

Poliţia va fi la datorie pentru asigurarea securităţii în preajma secţiilor de votare, menţinerii ordinii publice şi aplicării cu fermitate, corectitudine şi echidistanţă a prevederilor legale.

Circa 4000 de angajaţi vor fi angrenaţi pentru paza secţiilor de vot şi circumscripţii, iar peste 3000 vor asigura ordinea publică şi reacţionarea la sesizare  cetăţenilor.

De asemenea,  a fost stabilit şi un efectiv de rezervă, care va fi în permanenţă pregătit pentru a acţiona în situaţii de urgenţă.

Astfel, în fiecare secţie de votare deschisă în ţară se vor afla câte doi poliţişti, care vor monitoriza şi asigura buna desfăşurare a procesului de vot.

Din data de 21 februarie, current,  Poliţia a  asigurat  escortarea unităţilor de transport, implicate în transportarea buletinelor de vot, asigurând integritatea acestora şi a altei documentaţii electorale, transportate către cele 25 de Circumscripţii uninominale, ulterior fiind preluate  sub pază de către poliţişti, fără careva  încălcări.

În context, Poliţia solicită repetat concurenţilor electorali,  simpatizanţilor acestora, cât şi cetăţenilor prezenţi la orice întrunire, în caz de careva încălcări electorale, sau de alt gen, să sesizeze autorităţile de aplicare a legii.

Totodată, în vederea neadmiterii abaterilor de la legislaţie în ziua alegerilor din 24 februarie, Poliţia recomandă cetăţenilor:

# să nu intre în localul de votare cu arme de foc sau arme albe;
# să nu distrugă, deterioreze intenţionat prin orice mod lista sau fişa electorală;
# să nu scoată din localul secţiei de votare  buletinul de vot înmînat pentru votare;
# să nu refuze de a executa dispoziţiile preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare privind asigurarea ordinii în localul de votare şi pe teritoriul aferent.

În plus, îndemnăm cetăţenii să sesizeze Poliţia  dacă li s-a împiedicat exercitarea dreptului electoral sau acceesul în localul de votare.

Sesizaţi orice încălcare a legii la numărul unic 112, la cel mai apropiat sector de poliţie sau la membrii secţiilor de votare!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente