(hartă) Cele mai periculoase destinații turistice în 2019. Care țări nu sunt prietenoase cu străinii

56aaa3c51f00007f00216e05

Cele mai periculoase destinații turistice din 2019 sunt clasificate după nivelul de risc al ţărilor: extrem de ridicat, ridicat, mediu şi scăzut. Țările din Africa și Asia sunt cele mai periculoase pentru turiști. În această listă sunt incluse așa state precum: Afghanistan, Iraq, Libia, Mali, Somalia, Sudanul de Sud, Siria și Yemen, scrie adevărul.ro.

Ţările cu risc extrem de ridicat  

Potrivit companiei International SOS (cea mai mare companie din domeniul serviciilor medicale şi de securitate în călătorii), o „ţară cu risc extrem” este cea în care „controlul guvernamental şi al forţelor de ordine este minimal sau inexistent în arii extinse.”

1

3

Egipt  

Avertizările privind Egiptul vizează în special regiunea Sinaiul de Nord, din cauza creşterii activităţilor infracţionale şi a atacurilor teroriste asupra poliţiei şi forţelor de securitate. FCO (Oficiul pentru Afaceri Externe şi Commonwealth din Marea Britanie ) consideră periculoase şi călătoriile cu avionul spre sau dinspre Sharm el Sheikh, din cauza prăbuşirii în octombrie 2015 a unei aeronave care a decolat din oraşul renumit cu destinaţia Sankt Petersburg, potrivit mirror.co.uk.

Siria

Situaţia din Siria rămâne extrem de volatilă şi periculoasă. Nivelul ridicat de violenţe este încă prezent în toate zonele din Siria, acesta incluzând şi operaţiuni militare care implică atât folosirea armelor mici, cât şi a tancurilor, artileriei grele, avioanelor de luptă şi chiar a armelor chimice.

Mali  

Această ţară africană, unde se află şi oraşul antic Timbuktu, este într-o stare oficială de urgenţă încă din noiembrie 2015. Ea a fost prelungită de către Guvernul malian până în octombrie 2019. În Mali, teroriştii sunt activi inclusiv în capitala Bamako şi atacurile pot avea loc oriunde, indiferent dacă locurile respective sunt vizitate de turişti sau nu. După intervenţia militară franco-africană din ianuarie 2013, există un risc crescut de răpiri şi atacuri împotriva intereselor vestice, în special în zonele de la nord de Mopti, deşi ameninţarea e prezentă în toată ţara.

Libia

De la căderea lui Gaddafi, ţara a fost într-un continuu haos. Atacurile ISIS şi Al-Qaeda sunt iminente de-a lungul întregului teritoriu. „Este foarte probabil ca teroriştii să comită atacuri pe teritoriul Libiei. Cel puţin 13 oameni au fost ucişi şi mulţi alţii au fost răniţi în urma unui atac terorist de la Comisia naţională de alegeri în mai 2018. Pe 10 septembrie, un atact terorist asupra Corporaţiei naţionale de petrol din centrul oraşului Tripoli a omorât doi oameni şi a rănit numeroase persoane,” potrivit FCO.

Ţările cu risc ridicat  

Deşi ţările încadrate la acest nivel nu au atins gradul maxim de risc, se recomandă ca turiştii care vor să ajungă în următoarele regiuni să fie extrem de vigilenţi. În aceste zone, protestele sunt violente în mod frecvent şi pot viza străini, iar infracţiunile grave şi terorismul pot duce la ameninţări directe sau accidentale asupra turiştilor şi delegaţilor internaţionali.

Turcia, țară cu risc ridicat şi în anumite părţi ale țării – risc mediu

Riscul ridicat este cauzat de volatilitatea situaţiei politice din Turcia, dar şi din cauza problemelor din ţările învecinate. Cele mai multe atacuri teroriste din Turcia au avut loc în partea sudică şi estică, precum şi în capitala Ankara şi oraşul Istanbul.

Mexic

Mexicul este popular ca destinaţie turistică, mai ales în rândul americanilor, datorită vecinătăţii. Cultura, plajele şi mâncarea atrag milioane de turişti. Cea mai mare parte dintre ei nu au probleme atunci când vizitează Mexicul, însă violenţele generate de traficul de droguri au crescut în ultimii ani.

Ţările cu risc mediu  

Zonele de risc mediu au tendinţe de nelinişte politică, proteste violente şi aici pot avea loc acte de terorism sporadice.

Tunisia-risc ridicat/mediu  

Zonele de coastă cu plaje frecventate de turişti sunt mai puţin riscante decât altele, însă călătorii trebuie să fie prudenţi, mai ales în urma atacului terorist din iunie 2015, din Sousse, care i-a vizat pe turiştii străini. Guvernul tunisian a anunţat că a sporit măsurile de securitate din jurul staţiunilor şi obiectivelor turistice, însă subliniază că teroriştii vor încerca să mai atace diferite locuri din ţară.

Jamaica

Jamaica este foarte populară printre străini şi marea lor majoritate nu o consideră o ţară cu risc, însă nivelurile ridicate de infracţiuni şi violenţă, mai ales din capitala Kingston, sunt de luat în seamă. Guvernul a instituit stare de urgenţă în câteva regiuni, inclusiv Montego Bay, Spanish Town şi părţi din Kingston Central sau Kingston Western. Cele mai întâlnite infracţiuni care-i afectează pe turişti sunt jafurile şi tâlhăriile.

Cele mai sigure destinaţii turistice 

Marea Britanie, Franţa şi Germania se numără printre ţările cu „risc scăzut”, însă cele mai sigure ţări sunt catalogate ca având „risc insignifiant” şi ele sunt: Elveţia, Slovenia, Danemarca, Norvegia, Finlanda şi Islanda. România este încadrată la statele cu risc scăzut.

4

Harta o puteți vizualiza AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente