Premieră pentru medicina din Moldova. A fost efectuat primul transplant de ficat la un copil

transplant_ficat

Pentru prima dată în Republica Moldova a fost efectuat un transplant hepatic la copil. Intervenția a fost efectuată pe 13 februarie de către o echipă de medici din România, alături de echipa medicilor din Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

„Timp de 48 de ore s-a aflat la ventilația artificială a plămânilor. La momentul de față, starea ei este relativ satisfăcătoare”, a spus şeful Catedrei Anestezie şi Terapie Intensivă, Victor Cojocaru.

Pacienta are nouă ani. Ea a fost diagnosticată cu sindromul Budd-Chiari (insuficiență hepatica), o boală rară care afectează ficatul. Șefa Secției Terapie intensivă MCC, dna Vera Dogotari povestește că totul a decurs conform planului stabilit cât de cât pre-operator.

Donatorul este un voluntar care dorește să-și păstreze anonimatul.

Actualmente, pacienta se află în Secția terapie intensivă transplant neuro-hepato-bilio chirurgie. Acum, totul depinde de felul în care v-a reacționa organismul pacientei la noul organ.

În ultimii 30 de ani, în ţara noastră doar trei copiii au fost diagnosticaţi cu sindromul Budd-Chiari.

Menționăm că această operație este o reuşită remarcabilă, atât pentru instituţie, cât şi pentru sistemul medical din ţară, care înregistrează o evoluţie în domeniu şi se aliniază realităţilor sociale, dar şi standardelor internaţionale.

Printre doctorii români, s-a aflat şi renumitul chirurg, oroiginar din Republica Moldova, Vlad Brașoveanu, șef al echipei de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, București.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente