Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii a lansat înscrierile la Programul Național „Start pentru tineri”

11.1

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a lansat aplicația de înscriere la Programul Național „Start pentru tineri: o afacere durabilă la tine acasă”. Anunțul a fost făcut astăzi, 19 februarie 2019,  în cadrul unui eveniment public.

Iulia Costin, Secretară Generală de Stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a salutat lansarea Programului și a subliniat că menținerea tinerilor în țară, dar și motivarea acestora pentru desfășurarea activităților de antreprenoriat, preponderent în zonele rurale, a impulsionat inițierea acestui Program cu finanțare din bugetul de stat. „Tinerii reprezintă un sfert din populația țării și constituie o componentă strategică a unei dezvoltări durabile, prin ofertarea forței de muncă și a creării familiilor. Statisticile ultimilor ani, arată că, din totalul populației care muncește, se atestă o descreștere a ponderii persoanelor tinere ocupate, iar șomajul în rândul lor, se reține proporții înalte, vizavi de  alte grupe de vârstă sau media la nivel de țară. Principala problemă pentru tinerii întreprinzători rămâne a fi accesul la resurse financiare ușor accesibile. Prin acest program ne propunem integrarea tinerilor din Moldova în circuitul economic și facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor”, a accentuat oficialul MEI.

 Petru Gurgurov, Director General Interimar ODIMM a prezentat Programul „START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” reiterând  faptul că tinerii sunt vulnerabili din cauza lipsei de experiență și a abilităților practice, a numărului limitat de locuri de muncă existente, dar și a lipsei de încredere. ”La program pot aplica tinerii cu vârsta cuprinsa intre 18-35 de ani, care au lansat sau își propun să lanseze o afacere, în special în zonele rurale. Derularea Programului include 4 etape, care țin de implementarea propriu-zisă a Programului: identificarea ideilor de afaceri, concursul notelor de proiect, finanțare și monitorizare post-finanțare”, a afirmat Petru Gurgurov.

 ODIMM va susține tinerii antreprenori la toate etapele de implementare a proiectului investițional, atât prin dezvoltarea cunoștințelor antreprenoriale și a capacităților practice, amplificarea abilităților în prezentarea propriei afaceri, cât și prin finanțarea celor mai viabile proiecte investiționale.

 Programul, își propune înrolarea a circa 600 de tineri în procesul de generare de idei de afaceri; instruirea și asistarea a cel puțin 540 de tineri în inițierea dezvoltării afacerii inovatoare, finanțarea nerambursabilă în mărime de 180 mii lei a 250 de afaceri inițiate și dezvoltate de tineri întreprinzători, inclusiv 10% de tineri defavorizați, crearea și menținerea a cel puțin 400 de locuri noi de munca, preponderent, 70% în zonele rurale.

 Pentru implementarea Programului cu o durată de 3 ani vor fi alocați de 60 de milioane de lei din bugetul de stat. Acesta este implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Tinerii se pot înscrie la Program online pe aici, iar pentru informații suplimentare se pot adresa la numărul de telefon 022-21-15-76 sau la adresa de e-mail [email protected].

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente