Copiii din UTA Găgăuzia vor fi asigurați cu manuale pentru studierea limbii române

19001131_big1549787308

Un lot de carte, pentru predarea limbii române, a fost adus recent în UTA Gagauz-Yeri. Acesta face parte dintr-un proiect susţinut de partenerii de dezvoltare, care va permite preşcolarilor din autonomie să înveţe în paralel limba de stat şi cea găgăuză.

Potrivit viceguvernatorului de la Comrat pentru probleme sociale, Olesea Tanasoglo, programul de studiere în paralel a limbilor română şi găgăuză a demarat doi ani în urmă, cu sprijinul OSCE şi Asociaţiei Naţionale a Trainerilor Europeni din Moldova. Proiectul a arătat rezultate optimiste, iar cunoştinţele copiilor din cele zece grădiniţe participante s-au îmbunătăţit considerabil, transmite MOLDPRES.

„Manualele au fost elaborate de specialişti ai Universităţii de Stat din Comrat, precum şi cei de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Materialul didactic include poezii, cântece şi povestiri, în limbile de stat şi găgăuză, fişe speciale pentru o mai bună asimilare a temelor, precum şi material metodic pentru profesori. O decizie privind distribuirea cărţilor urmează să fie luată la următoarele şedinţe ale executivului autonomiei”, a explicat Olesea Tanasoglo, citată de gagauzinfo.md.

Proiectul de studiere în paralel a limbilor este realizat în grădiniţe din Comrat, Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Chirsova, Gaidar, Tomai şi Cişmichioi. Materialele didactice sunt elaborate în limbile română și găgăuză în cadrul proiectului „Integrare cu respect pentru diversitate” cu suportul financiar al Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE. Programul de învăţare simultană a limbilor română şi găgăuză a fost lansat în 2017, cu sprijinul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente