În perioada 01 octombrie 2018-20 ianuarie 2019 au fost înregistrate: 271 cazuri gripă, 124768 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 6928 cazuri de infecții respiratorii acute severe. De la începutul sezonului gripal, au fost înregistrate 6 cazuri de deces, confirmate de laborator cu virusul A(H1N1)pdm09.

De la începutul sezonului gripal, au fost înregistrate 6 cazuri de deces, confirmate de laborator cu virusul A(H1N1)pdm09 în Chișinău, Bălți și în raioanele Anenii Noi, Soroca și Glodeni. În majoritatea cazurilor, persoanele s-au adresat tardiv la medic, încercând să se trateze de sinestătător și nu au fost vaccinate contra gripei.

În perioada menționată, în laboratorul virusologic, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, 464 probe de la persoane cu infecții respiratorii virale acute, cu rezultatul pozitiv la prezența virusurilor gripale în 104 probe, dintre care în 86 cazuri este vorba de virusul A(H1N1)pdm09, iar în 18cazuri de A(H3N2). La 74 persoane a fost confirmată prezența virusurilor non-gripale (Rhinovirus, Adenovirus, Coronavirus, Bocavirus, etc).

Pentru fortificarea măsurilor de control și răspuns la gripă, Comisia a decis să fie mobilizate resurse suplimentare și reprofilarea paturilor în unele instituții medico-sanitare pentru spitalizarea bolnavilor, în cazul agravării situației epidemiologice și intensificarea măsurilor de control și intervenție, în special în mun. Chișinău. Toate instituțiile să fie asigurate cu medicamentele necesare pentru tratarea bolnavilor de gripă.

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică va asigura supravegherea epidimiologică și virusologică a gripei, monitorizarea circulației virusurilor gripali în timp real cu realizarea măsurilor de control.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă populația să întreprindă toate măsurile pentru a se proteja de gripă și să se adreseze la medic la primele simptome de boală.