(foto) La Chișinău va fi deschis primul hub inovativ din țară, dedicat industriilor creative. Cum va arăta clădirea

fdfd

În centrul Chișinăului se ridică un adevărat monument arhitectural, care va găzdui un hub creativ „ARTCOR”. Aici copiii, tinerii, adulții, dar și tinerii în etate vor avea posibilitatea să-și dezvolte propriile start-upuri. Deschiderea acestui centru inovativ va avea loc în primăvara acestui an. „Creative Hub” își propune să devină un motor al inovației care contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului creativ și stimulează schimbul de know-how și de idei.

Acesta este primul hub din țară dedicat industriilor creative, care poartă denumirea de ARTCOR. El va oferi spațiu pentru co-working pentru liberii profesioniști, organizațiile și întreprinderile din domeniul creativ.

Domeniile principale ale ARTCOR sunt:

#Animație 2D și 3D;

#Design grafic și interior, arhitectură;

#Producția video și sunet;

#Dezvoltare de jocuri;

#VR.

IMG_9895

Pentru construirea „Creative Hub”, Proiectul de Competitivitate, finantat de USAID și Suedia, a investit 350.000 de dolari, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va oferi aproximativ două milioane de lei, iar Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) a oferit terenul pentru construcția clădirii și o aripă a etajului întâi din blocul Facultății de Arte Plastice. Se estimează că investițiile totale în Hub-ul Creativ se vor ridica la 12 milioane de lei.

IMG_9948

IMG_9955

IMG_9958

Centrul va pune la dispoziție următoarele spații de lucru:

#spațiu pentru co-working pentru tinerii creativi, cinci oficii, spațiu pentru evenimente (workshopuri, conferințe și masterclass-uri etc.), sală de ședințe, mediatecă, sală de muzică (cu scenă și 2 camere de înregistrate a piesei);

IMG_9902

IMG_9906

#servicii creative de grafică, de produse audio și video, de design interior, de arhitectură, de animație, de creare a jocurilor online etc.;

IMG_9912

IMG_9918

#educație alternativă care presupune participarea la diferite programe de accelerație, la  cursuri specializate, la programe de mentorat etc.

IMG_9932

IMG_9938

IMG_9911

Clădirea va avea și un green-roof unde vor fi plantate diferite cereale, legume etc.

IMG_9921

IMG_9923

Această cameră va fi destinată bibliotecii media cu acces la soft performant.

IMG_9946

Pereții interiori ai ARTCOR vor conține patru picturi murale. Deocamdată, sunt doar 2 picturi, însă în următoarele săptămâni urmează să apară celelalte. La crearea acestora sunt implicați patru artiști.

IMG_9944

Am cunoscut-o doar pe una dintre aceștia. Pictorița Nadea Izosimova a spus că ideea creării acestei picturi murale s-a născut în momentul când ea venea de mai multe ori aici ca să pătrundă în esența conceptului ARTCOR. „În imagine este reprezentată o ființă. Nu e nici bărbat, nici femeie. Am încercat să arăt cum un om poate fi mai mare decât tiparele în care se află. Mi-a luat în jur de 9 zile să dau viață acestei picturi”, a conchis artista.

IMG_9928

IMG_20190110_131939
Proiectul de Competitivitate din Moldova

IMG_9929

IMG_9894

Hubul ARTCOR va fi amplasat în două clădiri. O parte se va afla în incinta Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice (AMTAP), la primul etaj și în subsolul acesteia. A doua parte va fi amplasată într-o clădire absolut nouă construită special pentru acest centru creativ. Acesta este un adevărat monument arhitectural. autorul căruia este Maxim Calujac. 

„Clădirea nouă, care acum se construiește, se află în vecinătate cu alte clădiri din epoci diferite precum din perioada târzie a Uniunii Sovietice, dar și din perioada Țaristă. M-am străduit să nu intru în „conflict” cu toate aceste arhitecturi, ba din contra să „cooperez” cu ele.

Această clădire va fi înconjurată de multă verdeață. Pentru aceasta am demolat câteva construcții de aici pentru a crea mai mult spațiu pentru viitoarele plantații de copaci și nu doar.

4
Proiectul de Competitivitate din Moldova
5
Proiectul de Competitivitate din Moldova
10
Proiectul de Competitivitate din Moldova
14
Proiectul de Competitivitate din Moldova

Am optat pentru o arhitectură brutală. De aceea am ales să folosesc în construcție, în premieră pentru Moldova, așa material ca KOR-TEN (un oțel rezistent împotriva coroziunii). El se folosește pe larg în arhitectura contemporană (n.r. KOR-TEN-ul este un material care cu timpul se va rugini, obținând o culoare cărămizie. Vedeți în imaginile de mai sus cum acesta va arăta. În imaginea de mai jos vedeți începutul procesului de coroziune a oțelului).

IMG_9941

„Un alt element bine gândit în construcția acestei clădiri este podul. El este foarte trainic, dar și în același moment arată destul de estetic”, ne-a povestit arhitectorul.

IMG_9920

Viorica Cerbușcă, directoare executivă a hubului ARTCOR ne-a declarat că beneficiarii acestui centru de creativitate poate fi toată lumea care vrea să se implice în domeniul industriei creative (tineri, studenți, freelanceri, star-uperi, persoane care deja și-au format echipe, oameni de afaceri etc.).

„Acest hub va fi nucleul industriei creative din Moldova, de aceea, se va pune accentul pe dezvoltarea domeniului de start-up. Acest lucru va fi asigurat de prin dezvoltarea antreprenoriatului  și programe de dezvoltare a abilităților specifice industriei.”

„În funcție de activități costurile vor fi și ele diferite. Studenții AMTAP vor avea facilități la diferite traininguri, spații de co-working și altele, deoarece, Academia a alocat spațiu pentru crearea acestui centru. Ceilalți studenți de la toate universitățile din țară, la fel, sunt bineveniți aici să-și dezvolte ideile de start-up. Pot să spun că nu doar studenții pot beneficia de serviciile acestui hub, dar și elevii de liceu, studenți de colegiu, tineri de la școlile profesionale”, ne-a relatat Viorica Ceburșcă.

Designera Veronica Belous a elaborat identitatea și logoul viitorului hub de creativitate. „Identitatea ARTCOR a fost extrasă din arhitectura blocului principal. În structura podului de la primul etaj regăsim simbolul din logotip, iar în materialul exterior de finisaj — culoarea de bază. Simbolul reflectă comunitatea și locul ei de convergență, iar culoarea este una greu de ignorat, la fel ca și forța ce apare când mulți profesioniști, oameni care își fac cu pasiune  lucrul, se unesc. Razele simbolului se pot atât extinde cât și micșora, adaptându-se la mediu. Simbolul are două stări pricipale: liniar — când e însăși scheletul; siluetă — când e un corp cu schelet fix, dar cu stil, culoare, factură, grosime, detaliere.

artcor_configuratii
Veronica Belous
artcor_intro
Veronica Belous
artcor_patetrns
Veronica Belous
artcor_posters
Veronica Belous
artcor_posters2
Veronica Belous
artcor_variatii_logotip_simbol
Veronica Belous

Activitatea hubului se va desfășoară grație parteneriatului public-privat intre Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Suedia, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării,  Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Asociația Companiilor Creative din Moldova (COR).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente