„Cuvântul foot înseamnă picior, nu altceva”. O profesoară de engleză și-ar putea pierde locul de muncă din cauza unui părinte

513291690_1280x720

Un caz neobișnuit s-a întâmplat la sfârșitul lunii decembrie 2018. La lecția de limba engleză, elevii clasei a III învățau termenii ce țin de „Human Body”. Copiii au învățat cuvânt „foot” (picior). Însă unui părinte nu i-a plăcut cum sună această pronunție și a venit la școală s-o reclame la director pe profesoară, cică ar folosi cuvinte vulgare la lecție.

Este un caz care s-a întâmplat în România, cu o profesoară din Cluj-Napoca. Iată ce spune aceasta

„As dori să vă întreb: până când vom continua să permitem părinților să ne ceară socoteală despre cum trebuie sa predăm orele. Sunt profesoară de limba engleză. Am avut lecția „Human body” la clasa a III a. Cuvântul „foot” (care se regăsește în carte) în limba engleză înseamnă „picior, laba piciorului”. Acest cuvânt se pronunță „fut”, doi de „o” in limba engleza se citesc „u”.

În ultima săptămâna de studiu din decembrie, a venit la școală mama unui elev să mă reclame pe motiv că folosesc cuvinte vulgare la oră. Doamna nici măcar nu a venit la mine, s-a dus direct la director. Directorul neștiind despre ce e vorba, m-a chemat în cabinetul dânsului să discutăm problema. Vă jur ca în primele 5 minute abia am reușit să articulez un „aaa” întrucât am nimerit sub artileria vocală a mamei. Inițial nu am știut despre ce e vorba, apoi am înțeles că doamna era focalizată pe laba piciorului din engleză, adică pe „fut” (pronunție), „foot” (scriere). Am încercat sa ii explic doamnei ca nu e un cuvânt vulgar, am venit chiar cu dicționarul, i-am arătat pronunția, semnele din paranteza dar doamna era nu și nu! M-am enervat și am întrebat-o de unde știe copilul ei ca acest cuvânt „fut” e vulgar și unde l-a auzit? Vreau să vă spun ca această discuție a durat o oră, timp în care eu trebuia să fiu la altă oră ( s-a dus o colegă în locul meu).

Au venit sărbătorile și am crezut că doamna a înțeles și problema s-a rezolvat.

Săptămâna aceasta, am primit un telefon de la ISJ și deși i-am explicat doamnei inspector despre ce este vorba, luni trebuie să mă prezint acolo pentru a explica situația. Doamna a făcut reclamație și este hotărâta sa meargă mai departe să mă scoată din învățământ.

Directorul este speriat că din cauza mea va avea brigadă în școală întrucât știe cu ce se ocupă doamna și ce influentă. Colegii mei se uită ciudat la mine și șușotesc pe la colțuri. Culmea e că au aflat și copiii. Imaginea mea este pătată. În 17 ani de învățământ nu mi s-a întâmplat asa ceva niciodată și nu am avut nicio reclamație.

De ce trebuie sa trec prin acest stres întrucât nu sunt vinovata cu nimic. Dacă eu fac de supărare un AVC până luni, cine îmi dă înapoi sănătatea? Cum este posibil așa ceva? Stresul la care sunt supusă în aceste zile și alături de mine și familia mea cum îmi va afecta sănătatea? Nu am fost om in aceste zile. Până unde merge ura asta față de cadrele didactice? De ce nu ne lăsați să ne facem meseria?”, a scris profesoara.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente