(doc) „Vrem GPS în transportul public”. Un grup de locuitori ai Chișinăului au expediat o petiție cu semnături electronice primarului interimar Ruslan Codreanu

32-920×517

Mai mulți locuitori ai municipiului Chișinău au expediat primarului interimar, Ruslan Codreanu, în premieră, o petiție colectivă cu aplicarea semnăturii electronice. Ei cer instalarea în toate unitățile de transport public a dispozitivelor GPS, ceea ce va permite vizualizarea tuturor troleibuzelor și autobuzelor în timp real pe harta Chișinăului. 

„Așteptând la stație noi deseori suntem în situația lipsei de informație despre transportul pe care îl așteptăm. Nu cunoaștem cu cât va întârzia, 5 minute sau 1 oră. Și deseori avem alternative. Însă este greu a lua o astfel de decizie în lipsa informației despre transportul public. Să mai aștept ruta mea sau să iau o alternativă?” se menționează în petiție.

Inspectoratul de Poliție a cumpărat recent 350 de dispozitive GPS cu instalarea lor pe autovehiculele sale, pentru care a achitat 354.246 lei sau câte 1.021 de lei pentru fiecare dispozitiv.

Regia Transport Electric are nevoie anume de până la 350 de dispozitive GPS, pentru care ar achita 0,1% din cheltuielile sale anuale.

Petiționarii consideră că oamenii ar putea să prevadă momentul când să iasă din casă sau locul de muncă pentru a merge spre stație. Prin urmare, acestea nu vor mai fi aglomerate de oamenii care așteaptă în neștiință un transport care ar putea nici să nu mai ajungă în următoarea oră.

dfdfdf

Petiția a fost semnată cu aplicarea semnăturilor electronice digitale, conform Legii Nr. 91 din 29.05.2014Deci, această petiție (cu semnăturile electronice) are puterea juridică.

Menționăm că diverse petiții semnate pe portalurile de tip Petitieonline.com sau Change.org nu au putere juridică, ci doar pot atrage atenția utilizatorilor de Internet.

Petiția poate fi citită mai jos.

Petiția semnată cu semnătura electronică va fi analizată în mod obligatoriu de către autorități în conformitate cu Legea petiționării.

Semnătura electronică digitală (cu puterea juridică) poate fi obținută de la:

1. Operatorul Moldcell sau Orange direct pe telefonul mobil

2. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică

3. Agenția Servicii Publice sub forma buletinului electronic

4. Instituția Publică Centrul de Tehnologii Informaţionale în Finanţe 

Una dintre cele mai importante avantaje ale semnăturii electronice este că oamenii ar putea vota de acasă ori să semneze contracte la distanță.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente