„Nu era obligat”. Reacția Inspectoratul Național de Patrulare la refuzul unui polițist de a vorbi în limba rusă cu un șofer

gagauz

Inspectoratul Național de Patrulare (INP) susține că inspectorul de patrulare care a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer stopat în trafic a acționat legal și că acesta nu avea obligația de a răspunde întrebărilor într-o altă limbă decât cea de stat, scrie Ziarul de Gardă.

Contactat telefonic, serviciul de presă al INP le-a comunicat celor de la ZdG că inspectorii de patrulare sunt obligați să vorbească în limba de stat. Totodată, nu există vreo prevedere expresă care să specifice că un inspector de patrulare trebuie să vorbească în limba pe care o cunoaște șoferul. Totuși, în cazul în care un șofer nu cunoaște limba de stat, acesta poate solicita un traducător.

„Am avut un caz când la volan era un francez. Acesta a solicitat un traducător, care i-a fost asigurat din cadrul poliției, iar inspectorul de patrulare a vorbit în limba de stat”, susține Natalia Golovco, ofițer de presă în cadrul INP.

Reamintim că, un ofițer de poliție a refuzat să vorbească în limba rusă cu un cetățean din UTA Găgăuzia. Acesta a menționat că deși cunoaște rusa, nu este obligat să vorbească în această limbă, continuând să explice șoferului ce încălcare a făcut în limba română. De acest lucru s-a arătat deranjată bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, care le-a cerut printr-o postare de Facebook celor de la MAI să vină cu explicații asupra acestui caz.

Purtătoarea de cuvânt a MAI, Alina Zbancă a venit cu următoarea reacție pentru #diez:

„În momentul în care încalci legea și nu te supui cerințelor polițistului, dar cauți drepturi nescrise, ar fi oportun să te întrebi dacă este corect, ținând cont de faptul că ești cetățean al Republicii Moldova și nu al altui stat. Ministerul de Interne nu este doar Poliția, și are în subordine 17 mii de angajați. Din fericire, acest angajat a procedat exact conform legislației în vigoare, iar cetățeanul din Găgăuzia ar trebui să studieze minuțios regulamentul circulației rutiere dar și limba de stat, care apropo, o să-l ajute să aibă o comunicare mai bună cu angajații noștri data viitoare, și să-și argumenteze încălcarea altfel.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente