(foto) „Januhairy” versus „No shave November”. Peste 3000 de femei au ales să nu se epileze în luna ianuarie

collage

În luna ianuarie internetul a fost „cutremurat” de un nouă campanie, e vorba despre Januhairy. Și dacă toți știu despre No Shave November, în care bărbații nu-și rad barba timp de o lună, atunci Januhairy se adresează femeilor. Îndemnul campaniei este de a îndemna femeile din toate colțurile lumii să nu se epileze în luna ianuarie pentru a se elibera astfel de „constrângerile societăţii”. 

Campania a declanșat mai multe dezbateri în mediul virtual și a împărțit internetul în două părți. În timp ce unii consideră epilarea o formă de civilizaţie şi o chestiune ce ţine de igiena personală, alţii o văd ca pe o cutumă a societăţii.

https://www.instagram.com/p/BsUb3lyF-9x/

https://www.instagram.com/p/Bsawk3UFJQf/

https://www.instagram.com/p/BsdAncxgA8w/

https://www.instagram.com/p/BsOc_HmBTTA/

https://www.instagram.com/p/BsTci1JlwUU/

 

Campania a fost lansată de o tânără de 21 de ani din Marea Britanie, Laura Jackson. Aceasta a început campania în luna ianuarie și a întitulat-o „Januhairy”. Prin intermediul acesteia, tânăra încurajează femeile de pretutindeni „să se elibereze de constrângerile societăţii” şi să nu se mai epileze. Femeile mai sunt îndemnate să publice în mediul online fotografii doveditoare. Prin urmare, aproximativ 3000 de femei „din Brazilia până în România”, scrie presa internaţională, s-au alăturat campaniei şi au publicat selfie-uri cu picioarele şi cu subraţul neepilate. Selfie-urile sunt publicate pe rețele de socializare cu hashtagul #januhairy.

https://www.instagram.com/p/Bsh45nHHvWZ/

https://www.instagram.com/p/BshW6TwFELf/

https://www.instagram.com/p/BshQ_PIFEcj/

https://www.instagram.com/p/Bsgx9k8gicD/

https://www.instagram.com/p/BscpQvZFv6-/

https://www.instagram.com/p/BsgaogAB56P/

De asemenea, britanica a început şi o campanie de strângere de fonduri ad-hoc. „Cred în alegerea mea de a mă epila când voi dori, nu pentru că aş fi considerată dezgustătoare”, a fost mesajul uneia dintre susţinătoarele campaniei.

Participantele consideră că modelele promovate în mass-media şi în revistele dedicate femeilor încurajează nişte standarde de frumuseţe care sunt greu de obţinut, unele chiar imposibil.

https://www.instagram.com/p/BsgNXZRgvtb/

https://www.instagram.com/p/BsfyNrWH7gG/

https://www.instagram.com/p/BsfzdudhHpE/

https://www.instagram.com/p/Bsfz-cHgJPp/

https://www.instagram.com/p/Bsfzdb6g-2i/

https://www.instagram.com/p/BsfxhA6jAxE/

https://www.instagram.com/p/BsfwZdcBfBA/

„Nu cred că este o chestie ce ţine doar de igienă, pentru că dacă ar fi aşa, asta s-ar aplica şi bărbaţilor. Şi vedem că există un dublu standard. Măsurile acestea de igienă nu sunt impuse de societate şi bărbaţilor. Ba din contră, dacă vedem bărbaţi epilaţi pe picioare, cumva intră în contradicţie cu ideea de masculinitate, aşa cum o înţelegem noi ca societate. Adică, am senzaţia că pilozitatea în cazul bărbaţilor este direct proporţională cu masculinitatea”, explică activista feministă Andreea Bragă.

https://www.instagram.com/p/BsfufvCA1fA/

https://www.instagram.com/p/BsbhTSugeZg/

https://www.instagram.com/p/BnBkWQZAlTo/

https://www.instagram.com/p/Bjsk-pWjsCz/

https://www.instagram.com/p/BnRD3V1A9Bz/

https://www.instagram.com/p/BnZPnzeAhyd/

https://www.instagram.com/p/BorU0ZDg8ps/

„Noul trend în materie de feminism: să ţi se explice doct că e opţiunea femeilor să îşi lase părul lung la subraţ şi pe picioare, pentru că asta e o regulă impusă de comercial. Aş vrea ca pe această logică să nu se mai spele niciodată pe dinţi, pentru că atunci când a fost impusă această cutumă (în SUA, după Primul Război Mondial, soldaţilor care se plângeau de dureri dentare) evident că a avut de câştigat industria pastei de dinţi, un construct 100% comercial. La fel, să nu se tundă niciodată, să nu se împarfumeze, să nu îşi taie unghiile. Doar să se spele. Sunt multe femei care nu se epilează pe braţe, inghinal, intră în relaţii cu bărbaţi pe care nu-i deranjează asta, e treaba lor, dar acest statement politic este deja stupid. Epilatul e o chestiune de igienă şi un construct civilizaţional. Aceste întoarceri – sigur, sterile, că nu prind – la obiceurile tribale, cu femeia peşterii care trebuie apreciată aşa cum e ea de la natură sunt ipocrite. Şi nu e semn de feminism, şi pe bărbaţi există «presiuni». Îşi tund firele care curg din nas, mulţi se epilează, unii se pensează, dacă e cazul, unii îşi fac manichiura. Există cosmetice şi pentru bărbaţi. Este o chestiune de estetică şi igienă. Şi da, e semn de civilizaţie”, spune jurnalista Sidonia Bogdan.

https://www.instagram.com/p/BjKglY9j4UF/

https://www.instagram.com/p/Bi2Klnijohv/

https://www.instagram.com/p/Bc7ZtyBldwz/

https://www.instagram.com/p/BQ5LScEFuSX/

https://www.instagram.com/p/BRBQtbilA6p/

https://www.instagram.com/p/BQLB7q0gb5x/

https://www.instagram.com/p/Bsd3vs3nNNj/

https://www.instagram.com/p/Bsdwl_XAmOc/

https://www.instagram.com/p/BsdlhrJBPGd/

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente