Parlamentare 2019: Cele mai interesante și mai tari (potențiale) dueluri din circumscripții

dueluricollage

Alegerile din acest an se petrec pentru prima dată prin intermediul sistemului mixt, unde 50 de deputați sunt aleși pe liste de partid și 51 în circumscripții uninominale. Mâine ar urma să fie ultima zi când doritorii își pot înregistra grupuri de inițiativă pentru a colecta semnături ca să fie înregistrați în calitate de candidați într-o circumscripție electorală. Echipa diez a selectat care sunt, potrivit datelor de până acum cele mai interesante circumscripții de până acum. O să mai scoatem un articol similar odată ce o să fie înregistrați toți candidații.

Reamintim că asta este doar o apreciere subiectivă a redacției diez. Vă recomandăm să scriți părerea argumentată dacă mai sunt alte circumscripții care de asemenea merită atenție. Toate duelurile din circumscripții le vedeți aici.

De asemenea, amintim că alți 50 de deputați sunt aleși pe listele de partid.

Gradul I

#Circumscripția 33, Suburbii Sud

Țuțu vs Năstase

Duelul dintre Năstase și Andrei Nastas pare a fi cea mai tare bătălie a sezonului. Ambii sunt politicieni puternici și oricare din ei poate ieși primar datorită experienței politice. Evident, glumim aici un pic. Duelul este între Constantin Țuțu și Andrei Năstase, lider al Platformei DA și copreședinte al blocului ACUM. Neașteptat, în cursă ar putea să apară și un oarecare Andrei Năstas. De nicăieri a cerut liste de subscripție și Călin Vieru, fost deputat PLDM și om de afaceri.

tutunastasecollage

Constantin Țuțu (PDM), deputat
Vladimir Roșca (PSRM),
Andrei Năstase (ACUM), președinte al Platformei DA
Bivol Ion (Șor)
Călin Vieru (independent)
Andrei Nastas (independent)

#Circumscripția 18, Orhei (orașul Orhei)

Șor vs Munteanu

Valeriu Munteanu pare decis să-l câștige pe Ilan Șor chiar la el acasă și să-i dea planurile peste cap primarului de la Orhei de a restabili colhozurile în toată țara, de a deschide magazine sociale în fiecare cartier și de a face în Moldova tot să fie ca la Orhei, cu vai fai gratuit și transport public pidijeaba. A da, și planurile de al face pe acesta prim-ministru, măcar până vine o decizie a Curții de Apel în privința dosarului furtului Miliardului.

circ18

Costin Vasile (PDM),
Mihai Catraniuc (PSRM),
Ilan Șor (Partidul Șor), primar de Orhei, președinte de Partid
Valeriu Munteanu (ACUM), deputat

#Circumscripția 17, Nisporeni

Plahotniuc vs Terguța

„La Vlad Plahotniuc e tot câștigu, și o să bea până a face mâța miau și cocoșul Cucurigu”. Nu, lăsând gluma la o parte, circumscripția 17 este de urmărit nu doar că acolo luptă Vlad Plahitniuc, dar că o face cu unul din fruntașii PLDM, Ion Terguță. Deși ultimul este cotat cu tare puține șanse, putem urmări, doar așa, ca să nu avem surprize de exemplu.

plahtercollage

Vladimir Plahotniuc (PDM), președinte al PDM
Pavel Artamonov (PSRM)
Ion Terguța (ACUM)

#Circumscripția 28, Râșcani

Balaur vs Bătrîncea vs Slusari vs Ciubașenco

Circumscripția 28 este o necunoscută, pentru că aici literalmente toți pot câștiga. Adică, este pretorul Nicolae Balaur, susținut de mașinăria PDM, este rupătorul profesionist de hărți a României Mari, Vlad Bătrâncea de la PSRM, este agronomul Alexandru Slusari, care candidează acolo unde s-a născut veșnicia – în Hrușciovșile de la Rîșcani și Dumitru Ciubașenco, fruntaș sau lider al Partidului Nostru.

rascanicollage

Balaur Nicolae (PDM),
Vlad Batrîncea (PSRM), deputat, fruntaș al PSRM
Alexandru Slusari (ACUM),
Apostolova Reghina (Șor),
Dumitru Ciubașenco (Partidul Nostru), fruntaș al PN

#Circumscripția 50, Diaspora vest (UE)

Maia Sandu vs nr. de alegători

Maia Sandu, lidera PAS candidează aici. Deși este incontestabil faptul că ea ar putea să câștige în această circumscripție, ar trebui de fapt să urmărim aici cu cât a câștigat. Asta deoarece, ea este pusă pentru a mobiliza votul diasporei la Alegeri, iar o prezență bună, potrivit mai multor analiști ar mai adăuga 1-2 locuri pe listă, pe lângă cel câștigat de Maia Sandu. Ne orientăm undeva în jurul cifrei de 100 de mii de voturi pentru Maia Sandu, pentru a cataloga această circumscripție drept o victorie pentru blocul ACUM

100kcollage

Vadim Rotari (PSRM),
Oleg Brega (Independent), activist civic
Olga Coptu (PDM)
Ana Macari (Independent),
Maia Sandu (ACUM), lider PAS

Circumscripția 51, Diaspora US și Canada

Alaiba vs Ghilețchi

Duelul principal este între Valeriu Ghilețchi, vicepreședinte al Parlamentului și Dumitru Alaiba, din partea blocului ACUM. Se promite a fi cu foc, întrucât deja Ghilețchi a început a organiza adunări peste hotarele țării, iar Alaiba a promis că va lupta.

collage ghiletchi

Gaic Vartanean (PSRM),
Valeriu Ghilețchi (Independent), vicepreședinte al Parlamentului
Gheorghe Moroșanu (PDM)
Dumitru Alaiba (ACUM)
Valeriu Perov (independent), tânăr cu cetățenie SUA

#Circumscripția 7, Soroca

Său vs Bodnarenco vs Cimbriciuc

În Circumscripția de la Soroca se duelează cel puțin 3 candidați cu șanse de a depăși. Pe de o parte este Victor Său, primar al orașului Soroca, care se duelează cel puțiu cu alți doi candidați – Elena Bodnarenco, deputat PCRM și Alexandru Cimbriciuc, candidat independent. Ultimul a avut o carieră de deputat și ulterior a fost viceministru al Apărării, conducător al organizației locale a Partidului Unității Naționale care ar putea cuceri o parte din bazinul electoral de dreapta.

saucollage

Victor Său (PDM),
Aliona Pilipețcaia (PSRM),
Alexandru Cimbriciuc (Independent),
Elena Bodnarenco (PCRM), deputată a PCRM
Melnic Maxim (Șor),
Anastasia Televca (Partidul Nostru)
Larisa Ungureanu (ACUM)

#Circumscripția 40, Cimișlia și Basarabeasca

Diacov vs Manole vs Răileanu

Dumitru Diacov vrea să obțină funcția de deputat în circumscripția ce include și raionul Basarabeasca, cel mai mic dintre ele. Deși prezența acestui raion cumva ar dilua cu voturi de stânga această circumscripție, de fapt, Diacov ar putea avea mari bătăi de cap nu de la Domnica Manole, candidata ACUM dar de la Gheorghe Răileanu, care candidează independent. Este un duel interesant și am putea avea o premieră, și anume alegerea primului deputat independent în Parlament.

diacovcollage

Diacov Dumitru (PDM), deputat, președinte de onoare a PDM
Piotr Pușcari (PSRM),
Cîrlan Victoria (Șor),
Valentin Cimpoieș (Partidul Nostru)
Gheorghe Raileanu (candidat independent)
Dominica Manole (ACUM)

Gradul II

#Circumscripția 32, Suburbii Nord

Popșoi vs Costiuc vs Chirtoacă

Circumscripția suburbiilor din Nord este interesantă datorită faptului că suburbiile tot timpul au fost o bază electorală a dreptei. Acum, avem candidați de la Nina Costiuc, primar al localității Budești și până la Dorin Chirtoacă, fost primar de Chișinău din cauza acestor suburbii. Mai candidează Mihai Popșoi, de la blocul ACUM. Chirtoacă spune că Popșoi ar trebui să se retragă în favoarea sa.

popsoicollage

Costiuc Nina (PDM),
Svetlana Popa (PSRM),
Cebotari Serghei (Șor)
Mihai Popșoi (ACUM)
Dorin Chirtoacă (PL), președinte de partid, fost primar

#Circumscripția 20, Strășeni

Filip vs Grosu

Lansat cu surle și trâmbițe, prim-ministrul Pavel Filip care are tot dreptul să fie în această funcție și să candideze pentru funcția de deputat pornește din pole position, primind și +20 la karmă de la Eugen Doga și alți artiști emeriți ai Republicii Moldova. Totuși, Igor Grosu ar putea să producă o surpriză și să-l învingă chiar pe prim-ministru. Dar rămâne de văzut dacă asta se va întâmpla.

filgrocollage

Pavel Filip (PDM), prim-ministru
Veaceslav Anghel (PSRM),
Tabacaru Valeriu (Șor)
Igor Grosu (ACUM)

#Circumscripția 8, Florești

Nichiforciuc vs Țap

Aici se dueelează doi deputați, și anume Eugeniu Nichiforciuc, de la PDM și Iurie Țap, actual deputat PLDM. Este interesant și anume din această perspectivă. Întrucât este o regiune unde s-a votat preponderent cu stânga, nu este exclus ca și candidatul PSRM să furnizeze o victorie, în stilul „doi se ceartă, al treilea câștigă”

tapcollage

Eugeniu Nichiforciuc (PDM),
Serghei Groza (PSRM),
Iurie Țap (ACUM),
Ladaniuc Ghendaie (Șor),
Ludmila Crijanovschi (Partidul Nostru)

#Circumscripția 22, Ialoveni

Babuc vs Vovc

Ministra Monica Babuc luptă în raionul ei de baștină, Ialoveni pentru funcția de deputat. Ea a menționat de mai multe ori că se mândrește cu acest lucru. Totuși de precizat că satul de baștină al Monicăi Babuc este în circumscripția 37, tot Ialoveni, dar un pic mai la sud. Împotriva ei luptă Liviu Vovc, unul din fruntașii Platformei DA, care tare des apare și vorbește la mitinguri, atunci când Andrei Năstase nu este disponibil, și el de obicei începe și termină protestele. Deci cel mai probabil, numele nu vă spune nimic, dar atunci când o să îl vedeți puteți avea o reacție de genul „El e? Aaaaaaaaa, da nu știam că așa te cheamă”. Tot în luptă s-a alăturat și Anatol Ursu, unul din liderii unioniști. Într-un final, Anatol Ursu, Monica Babuc și Liviu Vovc se luptă pentru același electorat, iar un rezultat fragmentat ar face să câștige candidata PSRM, Lidia ONU

collage

Monica Babuc (PDM), Ministră a Educației, Culturii și Cercetării
Lidia Onu (PSRM),
Liviu Vovc (ACUM),
Sănduță Victor (Șor)

#Circumscripția 31, Ciocana, Rîșcani

Gaburici vs Novac

Un duel între un Ministru și un deputat socialist, Grigore Novac. Alături de ei este o femeie, Liliana Nicolaescu, înaintată de blocul electoral ACUM.

gaburicicollage

Gaburici Chiril (PDM), Ministru al Economiei și Infrastructurii
Grigore Novac (PSRM),
Liliana Nicolaescu (ACUM),
Cuznețov Iurii (Șor)

#Circumscripția 10, Bălți 2

Nesterovschi vs Grițco

Deși dreapta tradițional nu a contat în capitala nordului, concurența poate fi între partidele de stânga. Rezultatele alegerilor locale din 2018 pentru primarie din Bălți a demonstrat că Renato Usatîi poate câștiga alegeri și prin skype, chiar împotriva cuiva care are același nume cu el. De aceea, aici duelul dintre Elena Grițco și Alexandr Nesterovschi, deputat este interesant de urmărit în noaptea alegerilor.

gritcocollage

Iordan Serghei (PDM),
Alexandr Nesterovschi (PSRM),
Arina Spătaru (ACUM),
Igori Himici (Șor),
Elena Grițco (Partidul Nostru)

#Circumscripția 37, Răzeni (Ialoveni 2)

Frunze vs Sula

Așa cum un pic mai sus cineva de dreapta nu ar avea șansă, astfel bătălia se dă între doi candidați de stânga, aici este exact invers. În multe localități din această circumscripție se votează în mare parte peste 80% cu partidele de dreapta, fie că e la parlamentare, locale sau prezidențiale. Este o dispută interesantă între Ion Sula, fost ministru, actual director al ANSA și primarul localității Puhoi, Petru Frunze.

frunzecollage

Colaj Ion Sula și Petru Frunze
Sula Ion (PDM),
Nicolae Pascaru (PSRM),
Tabarcea Avelin (Șor)
Petru Frunze (ACUM)

#Circumscripția 38, Hîncești Nord

Botnari vs Cobzac

Logevivul primar de la Hîncești pare să fie gata de un salt nou în carieră, lăsând funcția de primar și candidând pentru cea de deputat. Totuși, i se opun mai mulți candidați, cum ar fi actualul deputat al PLDM, Grigore Cobzac, tot el fost președinte de raion.

cobzaccollage

Botnari Alexandru (PDM),
Petru Corduneanu (PSRM),
Perțu Victor (Șor)
Grigore Cobzac (ACUM)

Gradul III

#Circumscripția 30, Ciocana

Pleșca vs Herța vs Burduja vs Perciun

Aici candidează deputatul Nae Semion Pleșca, și Petru Burduja, unul din finanțatorii generoși ai PSRM. Totuși, alături de ei este Veronica Herța, directoarea Apă Canal și Dan Perciun, unul din tineri înaintați de către blocul ACUM.

perciuncollage

Nae-Semion Pleșca (PDM), deputat
Petru Burduja (PSRM),
Cvasnîi Stanislav (Șor)
Veronica Herța (Director General al S.A. Apă-Canal Chişinău)
Dan Perciun (ACUM)

#Circumscripția 21, Criuleni, Dubăsari 2

Burlac vs Carp

Veaceslav Burlac este unul din fruntașii PDM devenit cunoscut prin articolele sale destul de deocheate de pe blog. Lilian Carp este unul din deputații din actuala legislatură, aleși pe listele PL, dar care s-a îndepărtat ulterior de formațiune. Burlac a devenit între timp președinte de raion la Criuleni, care diluat cu voturile de la Dubăsari pare să construiască o circumscripție preponderent cu înclinații spre stânga. Stânga, de unde ar putea răsări un candidat al PSRM sau alt partid.

burlaccollage

Veaceslav Burlac (PDM),
Sergiu Berzan (PSRM),
Duminica Serghei (Șor)
Lilian Carp (ACUM)

#Circumscripția 24, Botanica 2

Bannicov vs Bolea

Duel tradițional între doi deputați într-o circumscripție unde se înregistrează cea mai mare cantitate de „Molodoi celovek” pe metru patrat.

boleacollage

Alexandr Bannicov (PDM), deputat
Vasile Bolea (PSRM), deputat
Grigore Colun (ACUM),
Burgudji Serghei (Șor)

#Circumscripția 26, Centru/Buiucani

Stratulat vs Reniță

UPDATE: Mihai Stratulat a întâmpinat mai multe probleme în ceea ce ține înregistrarea în cursă, CECE 26 respingând în această seară cererea sa de înregistrare. Totuși, acesta poate ataca decizia și cumva se înscrie în cursă. Dacă o va face, vedem mai târziu.

Mihail Stratulat a fost șocat atunci când a aflat că multă lume a aflat că el este membru al PD de prin 2010. El are mai mulți contracandidați, dar blocul ACUM i l-a pus în față de Iurie Reniță. Și-a exprimat interesul de a participa aici și Vlad Bilețchi, unul din cei mai gălăgioși unioniști.

renitacollage

Stratulat Mihail (PDM), medic
Dinari Cojocaru (PSRM),
Cotelea Victor (Șor)
Vlad Bilețchi (neafiliat), fruntaș al mișcării UNIREA-ODIP
Iurie Reniță (ACUM)

#Circumscripția 45, Găgăuzia 1

Suhodolschii vs Dimoglo

Deși Găgăzia este în pungă pentru PSRM, suntem curioși care este efectul unui concert electoral a lui Stas Mihailov într-o circumscripție din Găgăuzia. Întrebăm așa, doar pentru niște prieteni.

dimoglocollage

Mincu Fiodor (PDM),
Alexandru Suhodolschii (PSRM),
Dimoglo Nina (Șor),
Dmitrii Levintii (Partidul Nostru)

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente