(video) „Nici pâinea nu este atât de accesibilă în oraș cum sunt țigările”. Din 1 ianuarie, gheretele vor avea restricții cu privire la vânzarea produselor de tutun

gherete-640×360

Activistul civic, Rodion Gavriloi, relatează despre noile prevederi legislative la legea cu privire la controlul tutunului, care vor intra în vigoare pe 1 ianuarie 2019. 

În urma modificărilor votate în parlament în vara anului 2015, la legea cu privire la controlul tutunului  (art. 25, al.6) a început să între treptat în vigoare anumite prevederi legislative. Pe data de 1 ianuarie 2016, a fost interzisă publicitatea la țigări, iar peste 5 luni, pe 31 mai 2016, fumatul a fost interzis în încăperi și alte locuri publice. Începând cu 1 ianuarie 2019, pe țigări au apărut imagini înfricoșătoare.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2019, vor intra alte modificări legate de accesibilitatea geografică a țigărilor. Adică, legea privind controlul tutunului face ca țigările să nu fie vândute la orice colț. Astăzi, țigările pot fi cumpărate la orice stație de transport public. Chiar pâinea sau laptele nu sunt atât de accesibile în oraș cum sunt țigările.

Noile prevederi menționează următoarele: „suprafețele comerciale mai mici de 20 de m2 ce vând produse de tutun trebuie să fie amplasate la cel puțin 200 de metri de la instituțiile medico-sanitare și cele de învățământ”. 

Deci, începând cu anul 2019, în preajma (cel puțin 200 de m) spitalelor și/sau școlilor/universităților va fi interzisă comercializarea produselor de tutun.

Mai mult, Rodion Gavriloi, a explicat cum se măsoară corect distanța de 200 de metri. „Linia directă de la gheretă (care are suprafața mai puțin 20 de m2) până la teritoriul aferent al instituției medicale sau de învățământ. Potrivit Regulamentului aprobat de Guvern (punctul 12 subpunctul 6), un parc ori un stadion aflat în gestiunea unui spital sau școli. Deci, respectiv de la acel stadion sau parc se măsoară 200 de metri până la gheretă.

„Dacă vom lua harta Chișinăului și vom trasa acele raze de 200 de metri în apropierea tuturor instituțiilor medicale și de învățământ, practic în Chișinău nu va fi posibil de a vinde țigări în gherete”, spune Rodion Gavriloi.

Prin urmare, ce riscă agenții economici care nu se vor conforma acestor prevederi. Potrivit Codului Contravențional (art 267) aceștia vor fi sancționați cu o amendă de 450-600 de lei. Totodată, poliția va fi obligată să curmeze activitatea, impunând agentul economic să-și evacueze marfa din vitrină sau să închidă ghereta. Dacă acesta va continua să comercializeze produsele de tutun, atunci lui i se va aplica amenzi duble sau triple.

Ce puteți face în cazul în care vedeți o astfel de ilegalitate. Sunați la poliție și solicitați să fie amendată activitatea gheretei și ulterior să fie curmată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente