Sfaturi cum să consumi conștient alcool de sărbătorile din Moldova

main

Suntem în febra petrecerilor corporative, după ele vin sărbătorile de iarnă, iar în această perioadă crește semnificativ cantitatea de alcool consumată de moldoveni. Din acest motiv, Platforma BeBetter a organizat un Offline Reducem riscurile. Alcool, în cadrul căruia au fost invitați Andrei Gurin de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Tudor Vasilev, medic la Dispensarul Republican de Narcologie și Dr. medic nutriționist Sergiu Munteanu. Evenimentul a fost moderat de Iulian Bercu.

Offline-ul a avut loc într-o atmosferă prietenoasă. Participanții au fost interesați, în special, de miturile legate de amestecarea băuturilor, modalitatea de combinare a acestora cu alimentele, dar și cantitățile permise pentru a nu dăuna sănătății.

Alegeți vinul îmbuteliat

Andrei Gurin de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a recomandat consumatorilor să nu cumpere băuturile alcoolice din locuri neautorizate. „Alegeți vinul îmbuteliat industrial în detrimentul celui fabricat în condiții de casă. Vă îndemn să optați pentru vinurile cu Indicație Geografică Protejată, deoarece acestea trec un control riguros și riscurile sunt minime”, a afirmat specialistul.

Andrei Gurin

Nu combinați băuturile tari cu alimente grase

Dr. medic nutriționist Sergiu Munteanu a venit cu sfaturi, care te vor ajuta să te bucuri din plin de petreceri fără dureri de cap și alte consecințe nefaste ale consumului de alcool, dar și combinarea băuturilor cu alimentele. „Băutura care ne va dăuna cel mai puțin este vinul roșu sec. El conține antioxidanți. Nu amestecați băutura cu dulciurile! Evitați băuturile alcoolice îndulcite. Organismul prelucrează zahărul și nu are timp pentru alcool, ceea ce înseamnă că acesta circulă în sânge mai mult și are acțiune negativă îndelungată asupra creierului și ficatului”, a spus Sergiu Munteanu. „Nu combinați băuturile tari cu alimente grase, veți complica și mai mult prelucrarea acestora de către organism. Consumați în cantități mici și nu amestecați tipurile de alcool. Organismul va avea timp să prelucreze alcoolul și nu veți fi mahmur a doua zi. În cazul în care totuși ați întrecut măsura, pentru a vă reveni a doua zi consumați proteine – carne slabă, dar și murături. Este indicat să nu consumați deloc alcool cel puțin 3 zile după sărbătoare”, a adăugat nutriționistul.

Sergiu Munteanu

O sticlă de vin pe zi

Tudor Vasilev vicedirectorul Dispensarului narcologic a declarat, în cadrul evenimentului, că o persoană nu trebuie să consume mai mult de 10 ml de alcool pur pe zi. Totodată, această cantitate nu trebuie să devină o normă, a subliniat el. „Granița dintre consumul de alcool și dependența este de 5 doze pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ o sticlă de vin. O sticlă de votcă, de exemplu, reprezintă 11 doze. O doză de alcool în bere reprezintă 330 ml”, a afirmat medicul. El a mai specificat că alcoolul consumat des mărește riscul bolilor cardiovasculare.

 

Plăcerea poate fi obținută cu cantități mult mai mici de alcool

„Alcoolul a fost și rămâne, pentru organism, o toxină. În același timp, există doze, care au un minim efect negativ, iar în unele cazuri chiar și unul profilactic. Principala optimizare în cazul consumului rămâne doza de alcool consumată, frecvența și ce avem pe masă”, este concluzia moderatorului Iulian Bercu. „Generează plăcerea doar ce rămâne pe limbă și nu cantitatea „vărsată” în stomac. Din această cauză stilul „tradițional moldovenesc” de consum este unul extrem de „ineficient” pentru optimizarea riscului consumului. Plăcerea poate fi obținută și cu cantități mult mai mici de alcool, consumate cu cap”, a conchis Iulian Bercu.

Iulian Bercu

Urmăriți pagina BeBetter pe facebook pentru a face cunoștință cu filosofia de reducere a riscurilor și alegerea alternativelor și a fi la curent cu toate evenimentele organizate

DSC_9331 DSC_9340 DSC_9341 DSC_9391 DSC_9434 DSC_9456

Taguri: #BeBetter
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente