(infografic) Barometru Electoral 2019 (III): Cum ar arăta Parlamentul în urma evoluțiilor politice din ultima săptămână

parlament

Începând cu 7 decembrie 2018, compania Date Inteligente SRL prezintă săptămânal Barometrul Electoral, prin care estimează situația la moment privind posibila configurație a Parlamentului RM după alegerile din 24 februarie 2019, care se vor desfășura după un sistem mixt. În fiecare săptămână sunt aduse actualizări la info-grafic, în baza informațiilor aflate în mod public, dar și din cercetările proprii.

Astfel, în ultima săptămână au avut loc câteva evenimente importante pentru desfășurarea campaniei electorale:

  • A fost constituit oficial blocul electoral ACUM PDA-PAS, format din două partide, dar deschis pentru alți candidați. Despre crearea blocului se știa deja și, în opinia noastră, acest moment nu influențează la moment configurația probabilă a Parlamentului.
  • Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și-a anunțat candidații săi pe circumscripții. În baza acestei informații, am completat info-graficul cu câteva nume a candidaților ce ar putea câștiga alegerile pe circumscripții. Sursa
  • IMAS a făcut public rezultatele unui sondaj în raionul Nisporeni. Conform lui, anume Vlad Plahotniuc ar câștiga în această circumscripție. Numele său a fost adăugat în info-grafic. Sursa
  • Partidul Unității Naționale a declarat că nu va participa la alegeri și va susține blocul electoral ACUM. Sursa. Astfel, am retras candidatul PUN din Diaspora Vest și am atribuit temporar acest loc unui candidat ACUM.
  • PL, PLR și PLDM de asemenea au declarat că nu vor participa la alegeri și vor susține ACUM. Aceste declarații nu schimbă însă configurația celor 50 de mandate ce vor rezulta în baza votului general. În ediția a 2-a, a fost acordat un mandat suplimentar pentru blocul ACUM. Totuși, trebuie de ținut cont că transferul de voturi s-ar putea să nu aibă loc sau într-o măsură mică.
  • Sunt cunoscuți mai mulți potențiali candidați PDM pe circumscripții. La moment, am atribuit circumscripția nr.40 către dl Dumitru Diacov.
  • Începând cu 24 decembrie 2018 vor fi înregistrați oficial candidații la alegeri, astfel că următoarele info-grafice vor conține mai multe nume.
  • Valeriu Munteanu, care a părăsit recent PL, s-ar putea să candideze ca independent, sau din partea blocului ACUM. Aceasta ar putea influența pe viitor distribuția pe una din circumscripții uninominale.
  • Situația în UTA Găgăuzia nu este clară. S-ar putea ca Nicolae Dudoglo, fost primar de Comrat, să candideze ca independent și ar avea șanse să acceadă în Parlament. Totuși, până când va fi cunoscută această decizie, circumscripția 45 a fost reatribuită către PSRM.

La a treia ediție a Barometrului Electoral 2019 constatăm că nivelul de incertitudine este în scădere la nivel de circumscripții uninominale, deoarece unii candidați au devenit cunoscuți, chiar dacă neoficial. În noua configurația a Parlamentului, am putea să ne așteptăm la 48 de mandate a candidaților PSRM, ACUM – 30,  PDM – 17, Partidul Șor – 5 și posibil un candidat de la PCRM.

În info-graficul din a treia ediție s-a efectuat următoarele schimbări:

  • Au fost adăugate câteva nume pe info-grafic. Aceste nume s-ar putea schimba, iar treptat vom completa toate mandatele cu nume, conform listelor candidaților electorali și a candidaților pe circumscripții.
  • Denumirea circumscripțiilor va fi notată în afara hărții.

Față de Barometrul Electoral 2019, ediția a 2-a, avem plus un mandat la PSRM și la blocul ACUM și  minus un mandat la PDM și PUN.

Dacă doriți să susțineți Barometrul Electoral – 2019 și să ajutați să se facă o evaluare mai exactă a situației, în special pe circumscripții, sunteți rugați să trimiteți opinia dvs. prin completarea unui formular simplu: https://tinyurl.com/barometru2019 .

barometru2

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente