Sărbători sigure, fără incendii. Cum ne asigurăm şi pregătim de sărbătorile de iarnă

sisteme-de-alarma-moldova

Crăciunul şi Anul Nou sunt sărbătorile cele mai aşteptate din an. Fiecare încearcă să creeze atmosfera de sărbătoare în mod inedit, iar un brad împodobit şi luminiţele nu lipsesc din cadru. Ceea ce am vrea să memorăm din aceste sărbători, cu siguranţă, sunt momentele frumoase cu clinchet de clopoţei şi nu sunetul produs de sirenele maşinilor de pompieri.

O casă sigură de sărbători este esenţială pentru confortul vostru şi spiritul sărbătorilor. Conform datelor statistice ale Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale, anul trecut în perioada sărbătorilor de iarnă s-au produs 1337 de incendii, provovând şi victime. Moldova Security îţi spune cum să sărbătoreşti fără efecte nocive, pentru că paza bună trece primejdia rea. Anul acesta, niște sisteme de alarmă anti-incendiu sunt binevenite şi de bun folos pentru fiecare.

Ştiai că un brad uscat arde în 30 de secunde?

Exact, doar 30 de secunde şi pomul de Crăciun devine cauza principală ce provoacă incendierea locuinţelor sau pagube materiale mai mici. Nu trebuie de uitat că pomul de Crăciun, indiferent de este molid, brad, pom artificial se aprinde şi arde foarte rapid. De aceea, trebuie să fiţi foarte atenţi cum împodobiţi pomul de Crăciun. Dacă aţi decis să aveţi în casă un brad natural, aveţi grijă să îl udaţi des pentru a-l menţine înafara pericolului. Recomandabil este ca până la data de 24 decembrie să îl ţineţi într-un recipient cu apă pentru a-i menţine prospeţimea pentru un timp îndelungat şi a evita uscarea excesivă al acestuia. Este recomandat să folosiți un suport metalic.

De asemenea, pentru a avea grijă de bradul dumneavoastră, foarte important este locul ales pentru acesta. Distanţa dintre brad şi aparatele electrice sau materialele combustibile (draperii, canapea) trebuie să fie minimum de 30 cm. În apropierea bradului nu amplasaţi lumânări, dar este binevenit un vas cu lichid, pentru orice eventualitate. Evident, ar fi ideal ca în orice casă să existe și un stingător cu spumă, pentru orice eventualitate.

Iar pentru a fi şi mai siguri că pomul de Crăciun este cel potrivit, alegeţi-l doar din magazine specializate.

Instalaţiile electrice

Instalatiile electrice ornamentale pentru Pomul de Craciun conectate la reţeaua de 220V, de multe ori devin sursa aprinderii întregii locuinţe. În special, dacă sunt folosite în mod continuu, nesupravegheate. Iată de ce, aparatele electrice necesită o atenţie şi grijă deosebită. Tendinţa tutoror este de a avea în acelaşi timp pornite toate instrumentele posbile şi la intensitate maximă: televizor, boxe, decoraţiuni, frigider, laptop, lumina, de multe ori suprasolicitând circuitul şi provocând incendierea lucrurilor din apropiere.

Cea mai gravă situaţie este totuşi când datorită “ingeniozităţii”, se trece la utilizarea improvizaţiilor diferitor instrumente electrice, ceea ce mărește considerabil riscul de incendiu.

Supravegheaţi luminiţele şi decoraţiunile electrice care sunt direct conectate cu pomul de Crăciun. În timpul nopții sau când părăsiți casa/încăperea, mai bine ar fi să le deconectați. Oricum nu are cine să le admire și scădeți riscul incidentelor neplăcute în absența dumneavoastră.

 

Nu petardelor dubioase

Petardele produc acea explozie de emoții pentru a simţi cu adevărat că petrecem un an şi suntem în aşteptare de ceva nou, mai bun pentru anul viitor. Chiar dacă suntem conştienţi de riscurile pe care acestea le aduc, oricum acestea sunt produse în cantităţi din ce în ce mai mari. Asigurați-vă că petardele și pocnitorile, interzise prin lege, nu vor fi totuși utilizate și le veți utiliza doar pe cele din magazine specializate. Explicaţi copiilor riscurile la care se expun atunci când decid să facă farse cu petardele, relatați-le într-un mod netraumant, dar convingător tragediile pe care le pot produce acestea. Optați pentru artificii în aer liber, mai degrabă decât petarde în interiorul casei, iar cel mai bine – mergeți la un show organizat de profesioniști.

 

Dacă organizaţi evenimente de sărbători

Dacă vă găsiţi în rol de organizator al anumitor evenimente, corporative în timpul sărbătorilor de iarnă, nu uitaţi să bifaţi următoarele recomandări:

  • nu depăşiţi capacitatea maximă admisă a numărului de persoane;
  • asiguraţi culoare şi căi de evacuare marcate, bine iluminate pentru oaspeţi;
  • dotaţi localul cu primele mijloace de intervenţie;
  • nu amplasaţi materiale combustibile sau care uşor pot izbucni şi transmite focul în apropierea brazilor împodobiţi sau a lumânărilor;
  • asigurați posibilitatea comunicării cu unitățile de intervenție prin mijloace radio sau telefon.

 

Dotaţi-vă cu sisteme de alarmă anti-incendiu

Mult mai eficient în prevenirea incendiilor dezastruoase, precum arată datele statistice, este achiziţionarea sistemelor de alarmă anti-incendiu, care imediat să funcţioneze şi să vă alerteze despre pericolul iminent. E comod, vă poate salva viaţa şi lucrurile pe care le aveţi în casă, deoarece reacţionează instantaneu şi eficient. Puteți să vă simțiți în siguranță chiar dacă nu ați reușit să urmați sfaturile enumerate mai sus. Moldova Security vă propune cele mai bune sisteme de alarmă, camere de supraveghere, pe care le achiziționați de la specialişti calificați, mereu gata să vă ofere sfaturi de utilizare.

Sărbătorile de iarnă adună familia împreună, face ca toţi să creadă în minuni şi un viitor mai bun. Începeți de acum să vă organizați sărbătorile ideale, fără cazuri excepționale și fără sirenele pompierilor. Să aveţi sărbători frumoase şi sigure.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente