(infografic) Pronostic iData: Câte mandate ar lua fiecare partid după alegerile din 24 februarie 2019

parlament

În data de 24 februarie 2019 pentru prima dată în Republica Moldova se vor desfășura alegeri parlamentare după sistemul mixt, ceea ce presupune că 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, în alegeri generale și alții 51 – în circumscripții uninominale.

În prima ediție a Barometrului Electoral, din 5 decembrie, s-a estimat că cele mai multe mandate în viitorul Parlament le-ar lua PSRM – 48, în timp ce blocul ACUM – 28, PDM – 18, Partidul Șor – 5, iar PUN și PCRM s-ar putea să câștige câte un mandat pe circumscripții uninominale.

La o săptămână distanță, situația a rămas practic la fel de incertă, în special în multe circumscripții uninominale. Totuși, se cunosc unii potențiali candidați pe circumscripții. Situația va deveni mai clară odată cu începerea campaniei electorale, în ajunul Crăciunului – pe 24 decembrie 2018.

barometru

În infograficul din a doua ediție s-au efectuat câteva schimbări:

  • Au fost corectate necorespunderile dintre datele din tabel și grafic din prima ediție.
  • Au fost reprezentate separat mandatele pe liste de partid și cele pe circumscripții uninominale.

În ceea ce privește numărul de mandate, în urma ultimelor declarații, s-ar putea ca blocul ACUM să ia un mandat suplimentar pe liste de partid, ca urmare a susținerii directe din partea PLDM și a fostului membru al Partidului Liberal – Valeriu Munteanu. Ratingul noilor susținători ACUM ar fi la limita a 2%, deci se poate de acordat, cu un ușor avans – un mandat suplimentar pentru ACUM.

Pentru următoarele ediții, compania Date Inteligente va utiliza noi tehnici de analiză a datelor și va îmbunătăți constant prognoza privind configurația Parlamentului-2019. O mai bună claritate va fi doar după 24 decembrie, când candidații pe circumscripții vor anunța oficial participarea lor.

Din alte partide ce nu sunt reprezentate în infografic, estimăm că anumite șanse la mandate de deputat le-ar putea avea Partidul Nostru, care deține funcția de primar de Bălți și are o anumită influență în zona de Nord. Destul de probabil că vom urmări și prestația candidaților independenți, doar că la moment nu este clar cine anume și unde va candida. Pentru prima dată, în Parlamentul RM un candidat independent va avea șanse reale să fie ales, deoarece va trebui să fie ales de o singură circumscripție, nu și de toată țara. Ne putem aștepta la candidați independenți în UTA Găgăuzia. Alte partide teoretic mai au șanse de a ajunge în Parlament, practic doar prin votul în circumscripții.

În concluzie, la moment, PSRM este creditată cu 47 de mandate în viitorul parlament, inclusiv aproape jumătate din cele pe votul general și cele mai multe pe circumscripțiile uninominale. ACUM este unica formațiune în creștere față de săptămâna trecută, dar creșterea este doar teoretică, deoarece transferul simpatiilor electorale nu se face direct și imediat.

Dacă e să ne referim strict la partide, PDM este al doilea ca importanță și ar putea obține 18 mandate de deputat, în condițiile în care blocul ACUM este format practic la paritate de simpatizanții PAS și PPDA. Partidul Șor, în continuare, e la limita trecerii în Parlament și s-ar putea sau nu să câștige câteva circumscripții uninominale, iar PUN și PCRM ar putea teoretic să obțină câte un mandat, dar depinde mult și de candidații lor pe circumscripții și de contracandidații lor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente