Deputatul PD, Artur Reșetnicov este numit în calitate de judecător a Curții Constituționale. Anunțul a fost făcut la începutul ședinței de Guvern de astăzi. Reșetnicov a fost ales pe listele PCRM, dar a părăsit rândurile formațiunii la finalul anului 2015. Înainte de 2009, Reșetnicov a ocupat funcția de președinte al SIS.

Anunțul despre candidatura lui Reșetnicov a fost făcut la începutul ședinței de Guvern. La propunere nu au fost întrebări și comentarii, iar raportorul a menționat doar că „Domnul Reșetnicov corespunde condițiilor de numire în conformitate cu legislația în vigoare, are pregătire juridică superioară, o înaltă competență profesională și vechimea necesară în activitatea juridică”.

Artur Reșetnicov a deținut din anul 2007 funcția de director a Serviciului de Informații și Securitate al RM. Reșetnicov a fost demis de către noua guvernare AIE, în anul 2009.

Acesta a deținut și funcția de deputat ulterior, în anul 2009 și până în prezent, iar în perioada 2011-2012, a fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. Acesta însă a fost foarte puțin timp văzut la tribuna principală, întrucât în acea perioadă fracțiunea PCRM boicota ședințele plenului.

Reșetnicov a fost reales în anul 2014 în funcția de deputat pe listele PCRM. Un an mai târziu, Reșetnicov trecea, alături de alți 13 colegi din fracțiunea PCRM în grupul independenților, iar un an mai târziu, adera la fracțiunea PDM.

Potrivit art.136 din Constituţie, Curtea Constituţională este alcătuită din şase judecători, pentru un mandat de şase ani. Judecătorii constituţionali pot deţine aceeaşi funcţie pe perioada a două mandate.

Autorităţile competente de a desemna judecătorii constituţionali sunt Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare din acestea desemnând câte doi judecători.

Citește și: 

(video) Fostul procuror general „european”, Corneliu Gurin, a devenit al șaselea judecător la Curtea Constituțională