(video) Recenzie #diez: Ce momente deranjează în filmul „istoric” al lui Igor Dodon despre Ștefan cel Mare

stefan-cel-mare-920×551
Foto: Alex Buretz

Propagandă sau istorie? Filmul, în general, este o combinație dintre miturile despre Ștefan cel Mare și evenimentele istorice care se întâmplau în acea perioadă. Cel mai mult, însă, sunt observate pe îndelete scenele prost-construite din punct de vedere vizual, jocul nesatisfăcător al actorilor și efectele speciale ieftine. Toate astea formează părerea subiectivă a autorului acestui articol, care pretinde a fi doar o opinie și nu un adevăr absolut, spre deosebire de filmul turnat sub patronajul lui Igor Dodon.

Filmul, realizat sub patronajul lui Igor Dodon, îl puteți vedea aici:

Ce ne-a deranjat? Să le luăm pe rând:

#Înscenarea cu ospățul festiv unde a murit tatăl lui Ștefan cel Mare, Bogdan al II-lea. Făcând abstracție de la scenele clișeice (paharul care se răstoarnă pe masă și conține o substanță de culoare roșie), scena este filmată în mijlocul zilei. Potrivit cronicii scrise de către Grigore Ureche, moartea lui Bogdan are loc la „revărsatu zorilor”.

Totuși, pare a fi prea multă lumină pentru întruchiparea definiției de „revărsatu zorilor”.

bogdan

#Statura lui Ștefan cel Mare. Grigore Ureche scria: „Fost-au acestu Ștefan vodă om nu mare de statu”. Actorul care îl întruchipează pe domnitor este totuși prea înalt. Ținând cont de faptul că Ion Neculce povestește în „O samă de cuvinte” scena din lupta de la Şcheia, din 1486, în care voievodul cade de pe cal şi are nevoie de ajutor pentru a ajunge înapoi pe şa, zicând astea: „Doamne, eu mă voi face moviliţă şi vino de te sui pe mine şi încalecă. Şi s-au suit pe dânsul Ştefan – Vodă şi au încălecat pre cal”, atunci ar fi obiectiv să apreciem înălțimea reală a lui Ștefan cel Mare, undeva în marja de 1,50 – 1,60 metri.

stefan cel mare

#Titlul în stilul Game of Thrones. Aceasta este prima idee când ne gândim la titlul filmului. Asta dacă seria „Game of Thrones” ar fi fost produsă de către studioul telefilm de la Șoldănești, unde operatorii mai filmează și la nunți în timpul liber.

titlu

#Dialogurile filosofice dintre „Darth Vader și Padawanul său”. Aici pe lângă subiectivitate se mai distinge și accentul preotului, care nici moldovenesc nu este, nici dâmbovițean. De parcă nu ar fi un film despre Ștefan cel Mare, dar Șțefan cil Marea. Dar asta este totuși ceva ce putem trece cu ochiul, cu voia lui Dumnezeu desigur.

dialogul

#Locațiile de filmare sunt destul de clare și ușor de detectat – cetatea Soroca și Cetatea Tighina dar și Cetatea Albă. Plus Vatra. Nu cetatea Vatra, dar Complexul Vatra. La un moment dat se observă și niște cabluri. Cel mai probabil făceau parte din sistemul defensiv. Ca un film istoric să ne ducă practic în miezul acțiunii, locațiile trebuiesc adaptate și este evident că nu trebuie ca unele locații să fie ușor identificate, sau măcar nu atât de ușor.

dwadwa

#Epic Battle. Scenele sunt prost jucate. Dar dacă urmărim frame by frame putem observa și detalii interesante. De exemplu, unul dintre ele este acesta. Cam de ce Ștefan cel Mare ar ține în armată așa arcași?

săgeata

#Cutremurarea bastionului credinței. Membrii cuplului cinematografic povestesc în fața focului cum Moldova trebuia să devină „moștenitoarea bizanțului”, iar Ștefan cel Mare să devină „un nou cezar”, „unicul rege creștin”, „ocrotitorul lumii ortodoxe”.

Este bine știut că în acea perioadă în Europa existau regi creștini. Din peninsula Iberică până la Moscova. Peste tot regi creștini. Cu excepția Balcanilor unde stăpâni erau otomanii.

#Scena unde Ștefan cel Mare se căsătorește cu Maria de Mangop. Scena arată parcă ruptă din telenovela turcească Suleiman.

telenovela

#Cam așa arată cei 120 de mii de soldați turci versus 40 de mii de răzeși la Vaslui.

12

#Ștefan cel Mare a cedat Chilia și Cetatea albă din cauza că a interpretat ca semn rău apariția unei comete pe cer. Așa spune filmul făcut sub patronajul lui Igor Dodon. De fapt, istoria ne spune că în 1484 are loc campania sultanului Baiazid al II-lea în Moldova. Cu efective de peste 60.000 de oameni, la 6 iulie 1484 începe asediul Cetății Chilia, apărată de 400 moldoveni conduși de pârcălabii Ivanco și Maxim. După opt zile, la 14 iulie, cetatea este cucerită de invadatori.

cometa

#Cine a pornit lupta dintre Polonia și Moldova?

Filmul spune că „O armată de 100 de mii de oameni a regelui Ioan Albert trece frontiera Moldovei. Polonezii declară că vor să elibereze de turci Chilia și Cetatea Albă. În realitate el intenționează să-l înlocuiască pe Ștefan cu Sigismund, fratele regelui Polon”.

În realitate situația este mai complicată decât atât. De fapt, Moldova practic pe tot parcursul domniei a fost vasală Poloniei, care, în virtutea acelui jurământ de vasalitate „Să ne păzească şi să ne apere de toate părţile şi de toate neamurile de pe lume: de turci şi de tătari, şi de unguri, cu un cuvânt de păgâni şi de creştini şi de orice persoană care ar fi împotriva noastră”, s-a achitat mai mult formal. Ștefan cel Mare a început domnia fiind vasal al Regelui Polon și plătind tribut. Practic, pe parcurs, Ștefan cel Mare a cucerit de unul singur cetatea Chilia în primii ani ai domniei. Ulterior, pe măsură ce relațiile cu Ungaria se îmbunătățeau, acestea se înrăutățeau cu cele ale Poloniei. Ștefan cel Mare a devenit la un moment dat vasal al regelui maghiar. A încetat și să plătească tribut turcilor. Din această cauză, turcii au întreprins campanii de pedepsire.

21

Ulterior, după ce a pierdut cetățile Chilia și Cetatea Albă în fața turcilor, după bătălia de la Valea Albă, Ștefan cel Mare a revenit vasal al Poloniei și a reluat tributul turcilor. Pe acest fundal, Ioan Albert pornit să „cucerească” cele două cetăți, de fapt, planifica să-l înlăture și pe Ștefan cel Mare. Totuși, de menționat că în ajunul acestei campanii, Ștefan cel Mare a atacat primul regiunea Pocuția, care era administrată într-un fel „mixt” – de către Moldova și Polonia.

#Filmul mulțumește în mod deosebit lui Petru Costin, dar și lui Nicolae Pascaru, președinte al Federației Voievod, potențial candidat la funcția de deputat din partea circumscripției 37.

fire

O opinie mai obiectivă despre Ștefan cel Mare o puteți vedea aici:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente