(video) Fostul procuror general „european”, Corneliu Gurin, a devenit al șaselea judecător la Curtea Constituțională

DADEA31C-1906-4102-A9B6-B28CAD74AABA_mw1024_s_n_3

Fostul Procuror General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a fost numit judecător la Curtea Constituțională. De mai mult timp, fotoliul celui de-al șaselea judecător la CC a fost liber, de aceea, Corneliu Gurin urmează să-l ocupe în viitorul apropiat.

Candidatura acestuia a fost aprobată astăzi, 11 decembrie, de către Consiliului Superior al Magistraturii.

În vara anului 2015, pe când el era Procuror General, în Moldova era actuală tema venirii unui procuror european care să investigheze furtul miliardului. Acest lucru era des promovat de liderul de atunci al PL, Mihai Ghimpu. Ulterior, Corneliu Gurin i-a răspuns acestuia: „Aceste cerințe şi încercări de a provoca unele demisii sunt implicare şi presiune politică asupra Procuraturii. Consideraţi că nu sunt un procuror european sau ce înseamnă, în opinia voastră, procuror european?”, l-a întrebat retoric Gurin pe un jurnalist.

Corneliu Gurin are 43 de ani. În anul 1995 și-a încheiat studiile superioare la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În martie 2001 este numit consilier pentru probleme juridice al Președintelui Parlamentului, iar din mai 2001 până în iulie 2005 exercită și funcția de Director general al Aparatului Parlamentului, fiind prima persoană numita în această funcție conform prevederilor modificate ale Regulamentului Parlamentului Republicii Moldova.

În anul 2011 devine membru al grupului de inițiativă și fondator al Partidului Acțiunea Democratică, o nouă formațiune politică de orientare social-liberală înregistrată în Republica Moldova.

La 18 aprilie 2013 este numit prin hotărâre de Parlament în funcția de Procuror General al Republicii Moldova, pentru un mandat constituțional de 5 ani.

La 26 februarie 2016 a demisionat din funcție, în fața plenului Parlamentului Republicii Moldova, mulțumind deputaților pentru adoptarea cu o zi înainte a noii Legi cu privire la Procuratură, menită să reformeze și modernizeze instituția.

Pe data de 15 octombrie 2015, a venit în Parlamentul Republicii Moldova cu un demers prin care a cerut deputaților ridicarea imunității parlamentare lui Vlad Filat, pentru ca acesta să poată fi cercetat penal în cadrul dosarului BEM.

Aici puteți vedea discursul lui Vlad Filat de la acea ședință când majoritatea deputaților a votat (ilegal) ridicarea imunității parlamentare a liderului PLDM.

Potrivit art.136 din Constituție, Curtea Constituțională este alcătuită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de parlament, doi de guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente