Astăzi, 10 decembrie, începe perioada electorală pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova din 24 februarie 2019. Perioada electorală va avea o durată maximă de 90 de zile și se va încheia odată cu ziua confirmării rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională.

În această perioadă se vor desfășura următoarele activități:

#informarea alegătorilor și instruirea funcționarilor electorali despre particularitățile participării la vot în baza sistemului electoral mixt;

#constituirea și organizarea activității organelor electorale inferioare;

#înregistrarea candidaților, organizarea agitației electorale, lucrul cu listele electorale, monitorizarea alegerilor și reflectarea lor în mijloacele de informare în masă;

#organizarea votării, numărarea voturilor şi totalizarea rezultatelor alegerilor etc.

Desemnarea candidaților pentru funcția de deputat și înregistrarea acestora în calitate de concurenți electorali va începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pe 26 decembrie curent.

Campania electorală pentru toți concurenții înscriși în cursă atât de către CEC la nivel național, cât și de către consiliile electorale în circumscripțiile uninominale va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor – pe 25 ianuarie 2019.

CEC atenționează că orice acțiune de agitație electorală, până la începerea oficială a campaniei electorale, reprezintă o încălcare a legislației electorale.

Amintim că, prin hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 27 iulie 2018 a fost stabilită data de 24 februarie 2019 pentru desfășurarea alegerilor Parlamentului Republicii Moldova.

Citește de asemenea:

#DIEZPRE dedesubturile sistemului mixt. Cum o să votăm pe 24 februarie, dacă nu știați încă