(foto) Cele mai ciudate statui din Estul Europei care l-ar fi inspirat pe Dodon la realizarea noii sculpturi a lui Ștefan cel Mare

stefan
Foto: Alex Buretz

În luna octombrie Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova a anunțat că pe teritoriul Mănăstirii Căpriana a fost edificat monumentul lui Ștefan cel Mare. Statuia a fost ridicată la inițiativa președintelui Igor Dodon. După ce au fost publicate primele fotografii, mai mulți internauți au rămas nemulțumiți de felul în care arată monumentul, menționând că are un aspect urât și că nu au fost respectate proporțiile.

Despre subiectul monumentelor s-a vorbit tangențial și la o ședință de Guvern. Prim-ministrul menționase că ar trebui o selecție mai riguroasă a sculptorilor și ideilor, deoarece oamenii sunt nemulțumiți de calitatea și aspectul unor lucrări.

Monumentul lui Ștefan cel Mare din satul Căpriana

În acest context, cu ajutorul tânărul ilustrator, Alex Buretz am descoperit o selecție de monumente ciudate din Estul Europei care l-ar fi inspirat pe Igor Dodon la realizarea monumentului din satul Căpriana, ținând cont de faptul că țările din acest spațiu sunt destinațiile preferate ale președintelui.

Mai jos vezi monumentele despre care este vorba:

#Monumentul pacificatorului rus din Tiraspol

În capitala autoproclamatei republici – Tiraspol, la 25 ani de la conflictul armat, a apărut un monument al „pacificatorilor” ruși pe data de 1 decembrie 2017. Ideea instalării aparține comandantului armatei rusești din Transnistria, colonelul Dmitri Zelenkov, care a dezvelit monumentul.

Monumentul reprezintă figura unui soldat cu o armă în mâini, pe cască sunt imprimate două litere mari „MS” (forțe de menținere a păcii). Pe piedestal se află emblema Federației Ruse și inscripția – „Dedicată pacificatorilor”. Utilizatorii de internet discută viguros monumentul. Ei au atras atenția asupra figurii ciudate a „pacificatorului”, asupra expresiei faciale nefirești și și-au amintit de un alt monument faimos (din cauza urâțeniei) – cel al soldatului rus cu o pisică din Crimeea (găsiți imaginea mai jos).

#Monumentul eroilor parașutiști din Eltigen, Kerch, Crimeea

În octombrie-decembrie 1943, trupele sovietice au efectuat o operațiune de aterizare, în urma căreia au capturat un cap de pod de pe Peninsula Kerch din Crimeea. După 69 de ani (2012), a fost ridicat un monument, care a provocat imediat un scandal din cauza aspectului său. Persoanele publice, culturale și artiști indignați au tras atenția sculptorului Konstantin Theodoridi și oficialilor care au aprobat abordarea creativă asupra trăsăturilor distorsionate și disproporționate ale fețelor personajelor, asupra hainelor care nu corespund adevărului istoric și s-au plâns de pierderea tradițiilor realismului monumental sovietic (într-un sens bun). Ca răspuns, oficialii i-au numit pe toți criticii „debili”.

#Omulețul politicos din Bakhchisarai, Crimeea

În Crimeea, la a doua aniversare a referendumului ilegal, a apărut un monument ciudat dedicat „primăverii rusești” (2014). Monumentul dezvelit cu solemnitate în Bakhchisarai, provoacă asociații nesănătoase, întru cât soldatul rus pare să facă altceva decât să salveze pisica. Un cap disproporționat și o expresie înspăimântătoare a feței soldatului completează imaginea de ansamblu. Pozele s-au împrăștiat instantaneu pe Internet și au creat furori în rândul utilizatorilor rețelelor de socializare. Monumentul a fost numit „вежливые люди” (oamenii politicoși) și a fost ridicat în parcul „Crimeea în miniatură” la inițiativa administrației. Mai devreme a fost inaugurat un monument similar, dar nu chiar așa de urât, în Priamurie, Russia.

#Luptătorul-liberator din Sevastopol

În luna martie 2018, locuitorii din Sevastopol au descoperit un nou monument în centrul orașului. Este o copie a „Luptătorului-Eliberator” din Berlin și pare atât de înfricoșător încât pe ​​rețelele de socializare oamenii cer ca acesta să fie înlăturat din fața Palatului Copilăriei și al Tineretului. Monumentul este instalat direct pe havuzul din fața Palatului. Este fabricat în mare parte din materiale polimerice. Acest „remake” este atât de stângaci, încât a provocat deja bătălii ironice pe rețelele de socializare și a fost poreclit „Yakutul și Piticul”. Dacă fața soldatului se încadrează într-o anumită măsură în cadrul normelor psihice, atunci, în mod clar, cu fața fetiței salvate este ceva în neregulă. „Luptătorul” a fost instalat de motocicliștii de la „Lupii de Noapte” în frunte cu byker-ul Hirurg, în cinstea prezentării filmului lui Alexander Zaldostanov „Reactorul rus”, care a început să fie rulat în cinematografele locale. „Luptătorul-Eliberator” original, este un celebru memorial din Berlin, creat de Evghenii Vuchetich.

#BONUS: Lenin din satul Sucleia

În 2010, în satul Sucleia, Transnistria, un monument în stare deplorabilă a lui Lenin a început să se dărâme. Obiectul de artă al socialismului și-a pierdut capul cu timpul. Partidul Comunist Transnistrean a făcut declarații dure despre vandalism și chiar terorism, suspectând că anti-comuniștii huligani au rupt capul conducătorului proletariatului mondial. Între timp lucrările de restaurare au început să restabilească capul conducătorului. Drept urmare, capul lui Lenin a depășit dimensiunea originalului și s-a aflat în mijlocul unui scandal pe Internet, deoarece monumentul a fost observat de utilizatori, fotografiat și pus în publicații online populare în limba rusă. Lenin din Sucleia a câștigat astfel o faimă dincolo de Transnistria. Utilizatorii de internet au remarcat dimensiunea oarecum exagerată a capului liderului comunist și au acordat monumentul o nouă poreclă – „Lenin-hidrocefal”, sugerând boala corespunzătoare, în care simetria capului și toate celelalte părți ale corpului sunt perturbate. Cu toate acestea, comuniștii au rămas mulțumiți de munca unui sculptor necunoscut.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente