Un diacon din Rusia și-a bătut soția timp de 15 ani, iar biserica a închis ochii. În astfel de capcane cad și preotesele din Moldova

preot-injunghiat-in-biserica-patriarhie
Foto: Libertatea

Viața unui cleric ar trebui să fie exemplară, iar preotul bisericii ar trebui să fie un exemplu pe care să-l urmeze și alți oameni. Totuși, acest lucru nu este de fiecare dată așa. Povestea unei preotese din Rusia s-a încheiat cu o dramă, aceasta a ajuns să fie victima violenței domestice.

În presa rusă a apărut un subiect despre această familie după ce Elena a trecut printr-un nou conflict. De data aceasta preoteasa a scos aparatul de fotografiat. După ce au trecut șase luni de la divorț, Elena a hotărât să facă publică povestea ei.

Nu a fost căsătorie ideală. A durat 15 ani. Împreună aveau trei copii biologici și încă trei adoptați. Povestea lor de dragoste nu a început cu bătăi. În timp însă lucrurile s-au schimbat.

„Eram în mașină, a oprit mașina și m-a aruncat în șanț când eram însărcinată”, spune Elena.

Violența domestică, conform Elenei, era diferită. Elena și-a început căutarea spirituală și a încercat să vorbească despre problema sa cu preoții l-a care mergea să se spovedească. De asemenea, Elena spune că a reușit să vorbească despre relația ei personală cu 15 miniștri diferiți, dar nici unul dintre aceștia nu i-a luat parte.

Până la urmă, Elena a mers la psiholog, iar într-o zi a filmat episoadele de violență cu telefonul mobil. În altă zi, fiica ei mai mare a chemat poliția. În luna iulie a obținut divorțul, căsnicia lor s-a încheiat oficial.

# În astfel de capcane cad și preotesele din Moldova

După ce a apărut acest subiect în presă, vloggerul Ion Andronache a făcut o postare pe rețele de socializare în care a scris că asemenea istorii triste se întâlnesc și în Moldova.

„Fenomenul violenței domestice în familiile clericale este foarte des întâlnit, deși e greu de crezut. Am crescut de mic în acest anturaj, am cunoscut zeci de familii de preoți și știu ce spun.

Preoteasa, dar și copiii sunt abuzați zilnic. În unele familii chiar dacă violența fizică lipsește, femeia este supusă unei atitudini și comportament față de ea oribil. Practic ea este sclava bărbatului și a copiilor”, menționează Andronache.

Ion spune că în asemenea cazuri „preotesele sunt învățate să rabde pentru că asta ar fi Crucea lor pe care trebuie să o ducă. – „Hristos a răbdat, rabdă și tu”… Iar dacă vei răbda, cu siguranță vei ajunge în rai”.

# În ce constă această capcană

Conform lui Andronache, preotesele sunt prinse în capcană și pare că nu au vreo ieșire din ea. Pe de o parte, dacă ea se încumetă să divorțeze riscă să intre în gura satului, să fie judecată de toți că a distrus familia preotului și să fie izolată atât de comunitatea creștină cât și de întreaga societate. Pe de altă, răbdarea și ascultarea față de soț și duhovnic, care ulterior o va duce la „mântuire”. Mai este și un al treilea aspect, foarte important. Clericul în Biserica Ortodoxă dacă divorțează nu va mai sluji, iar din această cauză presiunea asupra femeii abuzate este mult mai mare decât într-o familie simplă.

În acest context, Ion Andronache îndeamnă preotesele care care s-ar putea să sufere de violența din partea soțului sau persoanele care cunosc astfel de cazuri să vorbească cu psihologii și să raporteze cazurile poliției.

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente