„O revoluție sexuală care străbate Europa”. Mai mult de un milion de bebeluși s-ar fi născut în urma schimbului educațional Erasmus

pexels-photo-1509347
Foto: rawpixel.com

Un nou studiu recent demonstrează că mai mult de un sfert dintre cei care participă la programul Erasmus își întâlnesc partenerul vieții în timp ce studiază în străinătate

Un studiu publicat de Comisia Europeană în luna septembrie sugerează că mai mult de un sfert dintre cei care participă la programul Erasmus își întâlnesc partenerul de lungă durată în timpul studiilor în străinătate și că mai mult de un milion de bebeluși s-ar fi născut drept urmare.

Studiul privind impactul Erasmus, bazat pe interviuri cu peste 88.000 de studenți, profesori și întreprinderi, a constatat, de asemenea, că studenții de care vin în vizete de studii au mult mai multe șanse să fie într-o relație transnaționale. O treime dintre studenții ex-Erasmus au avut un partener de altă naționalitate, comparativ cu 13% dintre cei care au rămas acasă în timpul studiilor.

Pia Ahrenkilde Hansen, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, a declarat că cifra de un milion de copii a fost o „dovadă mică” care a demonstrat că schema „creează multe lucruri pozitive”. „Este o încurajare mare pentru tineri să meargă și să trăiască în străinătate și să se deschidă tuturor oportunităților care există”, a adăugat ea.

Înființată în 1987, programul Erasmus a ajutat mai mult de trei milioane de studenți să studieze în străinătate.

Denumită după filosoful olandez Desiderius Erasmus din Rotterdam, un călător înrăit, programul acoperă cele 28 de țări ale UE, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Turcia.

Potențialul romantic al schemei nu a trecut neobservat. În 2011, romancierul italian, Umberto Eco, a descris-o ca o „revoluție sexuală” care străbate Europa.

„Eu o numesc revoluție sexuală: un tânăr catalan se întâlnește cu o flamandă – se îndrăgostește, se căsătoresc și devin europeni, la fel ca și copiii lor. Ideea Erasmus ar trebui să fie obligatorie – nu doar pentru studenți, ci și pentru șoferii de taxi, instalatori și alți lucrători. Prin aceasta, vreau să spun că trebuie să petreacă timp în alte țări din cadrul Uniunii Europene; acestea ar trebui să se integreze”, a declarat romancierul pentru ziarul italian La Stampa.

Studiul de 227 de pagini nu se ocupa doar de puterea reproductivă a programului Erasmus, desigur. De asemenea, a demonstrat că cei care au participat au obținut o viziune internațională diferită. Aproximativ 40% dintre studenți care au participat în programul Erasmus, au continuat să meargă în străinătate.

Studiul în străinătate a îmbunătățit și perspectivele de angajare ale tinerilor. Cercetătorii au afirmat că, în timp ce unul din cinci tineri din Europa este în prezent fără loc de muncă, 64% dintre întreprinderile chestionate afirmă că experiența internațională ar face CV-ul unui candidat mai atractiv, scrie Independent.co.uk. 

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a declarat că rezultatele au fost „extrem de semnificative”, având în vedere nivelul ridicat al șomajului în rândul tinerilor din UE. „Mesajul este clar: dacă studiați sau călătoriți în străinătate, este mai probabil să vă creșteți perspectivele de angajare”, a spus ea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente