Cum poți menține în stare curată hrănitorile pentru păsări și care sunt principalele reguli de îngrijire a acestora

Imagine1
Foto: sppn.md

Vrei să faci o faptă bună pentru păsări, în special pe timp de iarnă, dar nu știi cum să instalezi și să ai grijă de hrănitoare? Atunci e bine să țineți cont de câteva reguli și sfaturi utile, de exemplu atunci când instalați hrănitori pentru păsări, este indicat să le mențineți curate și dezinfectate pe toată durata utilizării lor.

Din cauza umezelii și a descompunerilor resturilor vegetale (resturi de semințe, coji) se poate forma mucegai pe tăvile de alimentare, iar excrementele care se acumulează pe hrănitoare și în zona ei pot favoriza răspândirea unor infecții. Din acest motiv, este absolut necesar de curățat o dată la două-trei săptămâni hrănitorile de resturile acumulate. Pe vreme umedă sau în cazuri de semnalare a unor infecții aviare, este indicat să dezinfectați mai des hrănitorile și pământul de sub ele (o dată pe săptămână).

#Cum faceți asta?

După ce goliți hrănitoarea și după ce îndepărtați resturile și deșeurile fizice, spălăm fiecare componentă a hrănitorii cu o soluție de apă cu săpun, apă cu oțet sau apă cu clor (9 părți apă și 1 parte clor). Dacă aveți hrănitori făcute din sticle de plastic, le spălați pe interior cu această soluție, apoi clătiți cu apă din abundență. Lăsați să se usuce complet înainte de reumplere, apoi agățați/instalați hrănitoarea la locul ei.

Cât hrănitoarea se usucă, este indicat de curățat și terenul de sub aceasta, pentru a preveni acumularea de coji, semințe aruncate, mâncare stricată și alte deșeuri ce pot fi consumate întâmplător sau atrage rozătoarele nedorite. Este bine  de măturat și greblat pământul de sub hrănitoare și eventual să-l stropiți cu o soluție dezinfectantă.

Toate aceste măsuri sanitare sunt deosebit de importante și necesare. Dacă sunt respectate, acestea reduc riscul producerii unor infecții în rândul păsărilor, precum avipoxvirus – un virus care atacă speciile de păsări sălbatice provocând apariția unor pustule/negi pe suprafețele ne-acoperite de pene și ochi. Mărimea și numărul negilor depind de gravitatea infecției.

Virusul avipox este transmis de țânțarii care poartă agentul patogen de la o gazdă infectată la una sănătoasă. Adițional, virusul se transmite indirect prin intermediul suprafețelor contaminate, cum ar fi hrănitorile, adăpătorile sau orice alte spații comune ne-curățate.

Virușii avipox par a fi specifici unei anumite familii sau ordin de păsări, adică o tulpină din acest virus care infectează păsări de vânătoare nu este susceptibilă să infecteze păsările cântătoare și viceversa. Virusul nu se transmite la mamifere (inclusiv omul).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente