Moldovenii care vor facilita şederea ilegală a cetățenilor străini pe teritoriul țării vor fi sancționați. Ce amenzi usturătoare riscă aceștia

662-trenul-840×420

Persoanele fizice și juridice, care vor facilita, sub orice formă, șederea ilegală a străinilor pe teritoriul Moldovei, dacă aceasta nu constituie infracțiune, vor fi sancționate contravențional. Prin urmare, amenzile contravenționale pentru persoanele fizice vor varia de la 5.000 la 7.500 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 10.000 la 12.500 de lei.

Modificările publicate conțin și alte prevederi noi privind încălcarea regulilor de şedere în Republica Moldova, informează bizlaw.md

#nedeclararea de către cetățenii străini în termen de 15 zile despre schimbarea documentului de călătorie, precum şi despre pierderea, furtul, deteriorarea documentului de călătorie/permisului de şedere/buletinului de identitate pentru apatrizi sau orice modificare intervenită în starea civilă şi în datele cu caracter personal, în special schimbarea numelui, prenumelui, cetăţeniei, domiciliului și/sau reşedinţei, încheierea, desfacerea ori anularea căsătoriei. Amenzile pentru aceste acțiuni vor fi de la 600 la 1500 de lei.

#nerespectarea de către cetățenii străini a obligaţiei de a avea în permanenţă asupra lor permisul de şedere sau buletinul de identitate pentru apatrizi, de a nu-l înstrăina şi de a-l prezenta la solicitarea organelor abilitate ori de cîte ori li se solicită acesta. Amenzile pentru aceste acțiuni vor fi de la 600 la 1500 de lei.

#reţinerea documentului de călătorie al unui cetățean străin sau a permisului de şedere, sau a buletinului de identitate pentru apatrizi de către persoane neautorizate. Amenzile în acest caz vor fi de la 1500 la 3000 de lei, în cazul persoanei fizice și de la 6.000 la 7.500 de lei, în cazul persoanei juridice.

De asemenea, a mai fost adăugată o categorie de cetățeni față de care nu se aplică sancțiunea pentru încălcarea regulilor de şedere în Republica Moldova prin nepărăsirea teritoriului ţării la expirarea termenului de aflare sau de şedere acordat.

Astfel, până în prezent, aceasta nu se aplica față de posesorii documentelor de călătorie care sunt domiciliați în localitățile din stânga Nistrului. După intrarea în vigoarea a modificărilor, nu se va aplica nici față de cetăţenii străini care părăsesc benevol teritoriul Republicii Moldova în termen de 15 zile după expirarea termenului de aflare sau de şedere acordat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente