(foto, video) Elevii din satul Ignăței au pictat stațiile din localitate cu simbolul „Educației pentru sănătate”

_DSC7441

Mai mulți elevi de la Liceul Teoretic „Ioan Sârbu” din satul Ignăței, r. Rezina, au pictat pe cele două stații de așteptare din localitate simbolul disciplinei „Educație pentru sănătate”. Tinerii au dorit astfel să transmită mesajul „Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea” și să-i îndemne pe ceilalți elevi să solicite această disciplină.

„Educația pentru sănătate ne permite să vorbim atât de liber despre problemele adolescenței, pentru că deseori nu o facem în familie și apelăm la alte persoane cărora le dezvăluim mici secrete de-ale noastre. Îmi place că putem vorbi, împreună cu profesoara, despre drepturile reproductive și riscurile adolescenței. Cunosc mulți elevi care ar dori ca și în școala lor să existe o asemenea disciplină, pentru că anume ea participă la dezvoltarea noastră”, susține Ana-Maria Dabija, elevă în clasa a XI-a.

_DSC7176

„Pentru un adolescent este foarte important să cunoască cum să-și protejeze sănătatea. Disciplina „Educație pentru sănătate” nu se rezumă la educația sexuală, ci ne învață despre alimentația sănătoasă, când și unde să raportăm un caz de abuz în familie sau în alt mediu, cum să ne protejăm de infecțiile sexual transmisibile etc.”, spune Vasile Timercan, elev în clasa a XII-a în aceeași instituție.

În anul de studii 2017-2018, peste 45 000 de elevi din 641 de școli și licee au solicitat să învețe această disciplină. La Liceul „Ioan Sârbu”, 46 de elevi au ales să o studieze (29 de elevi din clasa a VIII-a și 17 elevi din clasa a X-a). Părinții salută introducerea „Educației pentru sănătate” în curriculum:

„Familia stă la baza formării și educării tinerei generații. Educația vine din familie, începând cu spălatul mâinilor și igiena corpului. Totuși, copiii nu pot discuta în familie despre toate gândurile care îi macină. Ne bucurăm că, în conlucrare cu instituțiile medicale și cele de învățământ, putem crește o generație sănătoasă și prietenoasă”, menționează Mariana Ionașcu, președinta Consiliului de părinți.

_DSC7421

În Republica Moldova locuiesc astăzi peste 160 000 de adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani. Anual, în jur de 3.600 de adolescente de 15-19 ani rămân însărcinate neplanificat, dintre care 10% recurg la avort.

„Învățăm multe lucruri la școală, dar de ce să nu învățăm și despre sănătate, și despre corpul nostru, pentru că sănătatea este pusă pe primul loc în toate acțiunile noastre? Cu părere de rău, întâlnim fete care recurg la avorturi, vin cu intoxicații, se tem să dezvăluie părinților că sunt însărcinate. Multe adolescente din Rezina rămân însărcinate nu pentru că au vrut, ci pentru că așa s-a întâmplat, pentru că nu au știut unde să adreseze, mai ales că vin din familii incomplete și se află sub supravegherea bunicilor sau a rudelor”, spune medicul ginecolog de la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor, Aliona Vozian.

_DSC7224

Ludmila Sîrbu, analistă de programe tineret la UNFPA Moldova, afirmă că școala are un rol foarte important în promovarea comportamentelor sănătoase și a educației pentru sănătatea tinerilor:

„Școala e un loc care crește generații, de aceea are rolul de a oferi informații pe care deseori internetul nu le poate oferi. Educația pentru sănătate ne învață despre curățenie, igienă, alimentație sănătoasă, precum și multe alte informații importante pentru viață – cum să comunicăm, cum să spunem „Nu”, cum și unde să raportăm un caz de abuz”.

_DSC7312

Acțiunea de zugrăvire și pictare a stațiilor de așteptare se aliniază campaniei de informare și mobilizare comunitară „Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea”, care se desfășoară în 22 de localități din mun. Chișinău, Cahul, Orhei, Rezina și Fălești, fiind susținută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, UNFPA Moldova și Ambasada Olandei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente