(foto) Inițiative curajoase și istorii de succes. Cum s-a desfășurat #GEW2018Moldova Inclusive Summit la Chișinău

DSC02588

Vineri, 16 noiembrie în Chișinău s-a desfășurat #GEW2018Moldova Inclusive Summit. Summitul a inclus două paneluri de discuție pe Politici Locale și Programe de Stimulare a Dezvoltării Antreprenoriatului în Canada, Peru, SUA, India: urmat de un Atelier de Lucru pe Facilitarea Politicilor de Dezvoltarea, moderat de Olesea Fortuna, președinte GEN Moldova.

Cel de-l doilea Panel, moderat de Alexandru Lebedev, fondator diez, a dezghiocat Incluziunea în Antreprenoriat prin valorificarea industriilor creative, contribuției tinerilor și experienței profesionale a seniorilor și potențialului uman din regiunile rurale și susținerea în creșterea afacerilor. Panelul de discuții a fost urmat de patru Ateliere de Lucru pe Instrumente creative, Antreprenorii Lean, Prezentarea ideilor într-o manieră creativă, De la idei la implimentare. Discuțiile au fost facilitate de speakeri internaționali: Rebecca Palmer, Canada, Luis Salazar, Peru, Julia Youngs, SUA și Kiran Maverik, India.

DSC02593

„Friedrich Naumann Foundation sunt parteneri în continuare la dezvoltarea antreprenoriatului și a culturii antreprenoriale la noi în țară, prin diverse inițiative la nivel național, dar și internațional”, spune Sergiu Boghean, reprezentant al Fundației Fiedrich Naumann în Republica Moldova.

„Credem în generația viitoare și suntem convinși de aprotul lor în schimbarea societății de astăzi. Respectiv, apelăm la capacitatea lor de a inova, ca să reformulăm politici și programe de dezvoltare comunitară în felul în care acestea să răspundă la nevoile și perspectivele lor de dezvoltare. De aceea am atras tinerii să fie cei care sugerează noi metode, noi tehnologii în antrenarea societății pentru progresul ecosistemului și al antreprenorilor individuali”, spune Olesea Fortuna, președinte GEN Moldova.

„Nu suntem la prima colaborare cu GEN Moldova și ne bucurăm că reușim să susținem inițiative interesante și care contribuie la dezvoltarea economică a țării noastre. ASEM este instituția care se implică activ prin diverse activități și inițiative”, spune Rodica Crudu, decanul Facultății Relații Economice Internaționale Academiei de Studii Economice din Moldova.

DSC02514 DSC02450 DSC02480

Speakerii veniți la eveniment au ținut să împărtășească unele momente cu tinerii prezenți la eveniment.

„Identificarea oportunităților, împărtășirea reușitelor și a eșecurilor pot să impulsioneze antreprenorii. O bună parte din actorii ecosistemului se tem să încerce, să eșueze. Prin împărtășirea istoriilor, poți diminua sentimentul de frică, pentru că nu ar merge, că ai să eșueși, să nu încerci. Sunt șanse ca totul să fie bine și să obții susținerea. Prin împărtășirea experiențelor, poți crește reziliența persoanelor și încurajarea generațiilor actuale, dar și viitoare de antreprenori”, afirmă Julia Youngs, Creative Startups, SUA.

„Promovarea antreprenoriatului feminin poate să aducă oportunități noi pentru provocările actuale ale societății. Pentru că femeile vin cu soluții diferite de ce oferim noi. Mai ales că circa 61 de procente dintre populația lumii sunt femei și cu toate aceste în multe țări acestea nu au aceleași drepturi ca și bărbații. Dar femeile văd probleme pe care nu le vedem noi.Potențialul uman este înțeleasă și implicat, promovat mai bine de ele”, afirmă Luis Salazar, antreprenor, formator de politici și strategii de dezvoltare anteprenorială din Peru.

„Este bine să găsești nișa ta și să te specializezi pe aceasta. Poate nu este neapărat în tech, dar în turism sau educație. Încearcă să identifici potențialul țării și să-l cultivezi, să-l crești. Dacă aș lucra cu echipele de startup de aici, aș încerca, în primul rând, să văd ce domenii complementare sunt. Aș cerceta să identific provocările cu care se confruntă persoanele și să observ dacă soluțiile mele se potrivesc sau nu”, susține Kiran Maverik, „I am Tomorrow”, India.

DSC02484

DSC02513

„Este a doua oară când vin în Moldova și sunt aici deja de trei săptămâni și cred că elementul de storytelling este foarte important pentru promovarea inițiativelor locale la nivel internațional. Dar alte momente de luat în considerație este fenomenul migrației continue, care ne face să uităm să menționăm: Prin ce Moldova este extraordinară? (Why Moldova is great?). Chiar dacă situația actuală pune la dubii expresia anterioară, , aceasta nu o anulează. În Republica Moldova sunt atâtea locuri frumoase pe care să le promovați, tineri inovatori. O dorință a mea personală, ca atunci când voi spune că vin în Moldova, să văd reacții de admirație. Vă îndemn să să fiți mândri țara de unde ați plecat, chiar dacă locuiți în altă parte. Dacă sunteți mândri de țară veți promova ideile curajoase, oamenii entuziaști”, spune Rebecca Palmer, EntreLaunch Canada.

GEW2018Moldova Inclusive Summit reprezintă unul dintre evenimentele de Impact înalt din cadrul campaniei globale GEW2018Moldova, care se desfășoară în Republica Moldova și în alte 170 de state-membbre GEN Global în perioada 12-18 noiembrie. Evenimentul este organizat de GEN Moldova, cu susținerea Friedrich Naumann Foundation. Parteneri sunt Ambasada SUA în Republica Moldova, ASEM.

DSC02588

GEW a fost inițiat de două organizații – Make your mark (Marea Britanie) și Kauffman – The Foundation of Entrepreneruship (Statele Unite), având ca scop internaționalizarea susținerii antreprenoriatului. GEW a devenit o mișcare globală care sprijină și promovează antreprenoriatul și oamenii care aduc idei la viață, fiind cel mai mare eveniment din lume dedicat start-up-urilor și antreprenorilor.

Printre susținătorii GEW se numără foștii președinți american, Barack Obama și Bill Clinton, renumitul om de afaceri britanic, Richard Branson ș.a. În Republica Moldova, proiectul este organizat de șase ani de GEN Moldova, cu susținerea partenerilor: Friedrich Naumann Foundation, Amabasada SUA în Moldova, ASEM, Direcția Generală Educație Tineret și Sport Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente