Kilogramul are o nouă definiție. În loc de cilindrum metalic este o formulă științifică

redefine-kilogram-1

Reprezentanţi din peste 50 de ţări reuniţi la Versailles, lângă Paris, au probat în unanimitate redefinirea unităţii internaţionale de măsură pentru masă, kilogramul. Cilindrul din aliaj de platină şi iridiu, cunoscut sub denumirea de Prototipul Internaţional al Kilogramului, care a reprezentat, încă din 1889, etalonul unităţii de măsură pentru masă, a fost înlocuit, în urma întrunirii de vineri, cu o formulă ştiinţifică.

Noua unitate internaţională de măsură a masei, care va intra în vigoare la data de 20 mai, va fi definită pe baza calculelor cu ajutorul constantei lui Planck, o constantă fundamentală care exprimă, în fizica cuantică, relaţia dintre energie şi frecvenţa unor particule precum fotonii.

Noua definiţie aduce kilogramul în rând cu metrul, care până în 1960 avea la bază prototipul ”metru-etalon” confecţionat din metal, dar care acum este măsurat cu ajutorul vitezei luminii în vid.

Trei dintre cele şapte unităţi de măsură de bază din sistemul internaţional – molul, care măsoară cantitatea de substanţă, kelvinul, care măsoară temperatura, amperul, care măsoară curentul electric – sunt, de asemenea, redefinite pe baza unor constante fizice fundamentale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente