Opt locuri din Capitală unde ar putea fi instalați palmierii solari cu Wi-Fi

9592-9716469-840×420-840×420

Primăria municipiului Chişinău a invitat toate persoanele cointeresate la o consultare publică privind instalarea a doi arbori solari în capitală. Chişinăuienii şi oaspeţii oraşului au fost invitaţi să vină cu propuneri de locații, denumire, precum și idei de design și amenajare a spațiilor aferente tehnologiilor solare. În cele din urmă, la Primărie au venit aproximativ 20 de persoane care și-au prezentat propunerile.

S-a decis ca cei prezenți să fie grupați în mai multe echipe, câte una pentru fiecare sector, doar pentru sectoarele Ciocana-Râșcani a fost o singură echipă. Scopul echipelor era să propună câte două locuri de instalare a arborilor solari.

Grupul de la Buiucani a propus Plaja Valea Morilor și Zity Mall. Responsabilii pentru Centru au venit cu propunerile: Pietonala (zona Ministerului Finanțelor, aproape de bulevardul Grigore Vieru) și zona din fața magazinului UNIC. Echipa de la Botanica a înaintat parcul Valea Trandafirilor, în apropierea havuzului din fața restaurantului Rendez-Vous și intersecția Dacia – bulevardul Traian. Cei care au lucrat cu Ciocana și Râșcani au înaintat intersecția str. Mircea cel Bătrân cu strada Petru Zadnipru și intersecția Ceucari cu Socoleni (Poșta Veche).

„Este important ca oamenii să fie consultați atunci când se iau decizii. Ideea instalării acestor arbori este interesantă și mă bucur că se cere și opinia noastră cu privire la amplasare”, afirmă Sergiu Bejenari, participant la consultările publice.

În baza acestor propuneri, autoritățile municipale urmează să aleagă două locuri unde vor instala palmierii solari.

Arbori solari care generează energie electrică fotovoltaică vor fi instalați în 2019 în Chișinău. Chișinăuienii își vor putea încărca gratis telefoanele mobile, avea acces la internet și recrea la tulpina acestor copaci. Serile, copacii vor ilumina împrejurimile datorită energiei acumulate ziua de la soare. Inițiativa aparține Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și va fi realizată în parteneriat cu Primăria mun. Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente