(video) Ce trebuie să știe copiii la vârsta de 4 ani despre educația sexuală. Cum le explicăm acest lucru fără să ne jenăm

DSC4769

Educația sexuală este un proces lung și nu doar 2-3 discuții pe anumite teme în perioada adolescenței, educația sexuală începe din copilărie și durează până la maturitate. Este unul dintre argumentele expuse de Alina Andronache în noul video pe Vlogul unei Mame Feministe.

„Astăzi, vreau să vorbesc despre cum îi spunem copilului despre diferențele anatomice dintre fete și băieți. Sexualitatea și diferențele dintre băieți și fete sunt curiozități ale copilului de la o vârstă fragedă. În clipa în care copilul adresează această întrebare, mulți părinți decid să ignore sau să schimbe subiectul pentru a evita această discuție, considerând că copilul este prea mic. De fapt, discuțiile timpurii despre diferențele dintre sexe îl ajută pe copil să-și stabilească mai repede identitatea sexuală”, spune tânăra mamă.

„Copiii adresează această întrebare aproximativ la vârsta de 4 ani. La această vârstă copilul își descoperă propriul corp, pentru el nu există o diferență clară între organele genitale și restul părţilor corpului. El îşi explorează zonele intime cu aceeaşi naturaleţe cu care îşi explorează celelalte zone ale corpului. Copilul nu face diferență între cele doua sexe si nu se poate identifica ca aparținând unui gen sau altuia. Apoi copilul începe a observa diferențe comportamentale dintre mamă și tată, vede la grădiniță și nu doar că copiii diferit își satisfac nevoile fiziologice sau a văzut un alt copil de sex opus dezbrăcat și înțelege că corpul său este diferit de cel pe care îl vede. Iată aici și încep întrebările.Ce facem noi părinții când auzim această întrebare? E simplu. Mai întâi explicăm copilului despre caracteristicile sexului care aparține și care este rolul organelor genitale. La această vârstă punem accent pe rolul de a urina și nu vorbim despre funcția de reproducere, este greu să înțeleagă copilul la vârsta asta. Ulterior pe parcurs ce crește copilul doar vom dezvolta acest subiect. Eu am doi băieți atunci când am discutat cu ei despre organele genitale masculine, le-am explicat foarte simplu, că organul lor genital se numește penis, este specific bărbaților și cu ajutorul căruia face pipi. Când am fost întrebată despre cei doi săculeți care atârnă lângă penis, am explicat că sunt testicule și fac parte din organul genital masculin. Am discutat despre igienă, despre faptul că nu e bine să stea cu mâna în chiloți în public și că nimeni nu are dreptul să le atingă părțile intime și dacă se întâmplă trebuie să ne spună nou, părinților. Am fost întrebată de ce fetele altfel se urinează decât băieții și i-am explicat că organele genitale ale fetelor sunt diferite de ale băieților. Dacă la băieți organele genitale se află la exterior, atunci la fete ele sunt în interiorul corpului. Atunci când a apărut Ioana și am schimbat scutecul, băieții fiind alături, m-au întrebat de ce Ioana nu are penis, le-am adus aminte de discuțiile noastre anterioare. Ei știau deja care sunt diferențele anatomice între băieți și fete, respectiv, ei nu au acordat mare importanță și nu au manifestat interes”, a relatat Alina Andronache.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente