Cantemir devine unul dintre primele orașe din Moldova cu sistem de iluminare controlat online. Cum va funcționa acesta

fedfcf5be1
Foto: iluminat stradal solar 1 solar-magazin.ro

Cantemir devine unul dintre primele orașe din Republica Moldova care va gestiona iluminatul stradal cu ajutorul unor tehnologii inteligente și eficiente din punct de vedere energetic. Acest lucru a devenit posibil grație proiectului finanțat de UE „Undă Verde Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal”, implementat în orașele Cantemir și Ocnița de către „Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile” (AEER), în colaborare cu autoritățile publice locale, în cadrul Programului „Convenția Primarilor. Proiecte Demonstraționale”.

Noul sistem de iluminat stradal permite dirijarea și controlul la distanță, prin intermediul rețelelor mobile GSM, fără ca operatorii să părăsească locul de muncă și, astfel, să economisească timp pentru rezolvarea situațiilor de urgență, scrie gazetadesud.md.

De asemenea, poate fi schimbat orarul și intensitatea de iluminare, în funcție de perioada de timp și gradul de utilizare a străzii. O astfel de tehnologie inteligentă, în combinație cu lămpile de tip LED, eficiente energetic, permite economisirea cu până la 80% din electricitate în comparație cu linia de bază,oferind o calitate excelentă a luminii stradale. Grație acestui sistem se vor economisi mai mult de câteva zeci de mii de lei pe an.

Lucrările de modernizare a sistemului de iluminat stradal din orașul Cantemir au fost realizate pe 27 de străzi, cu o lungime totală de 11,2 km. Circa 419 de lămpi vechi și ineficiente au fost înlocuite cu LED-uri eficiente energetic, cu o durată de viață de 13 ani.

Prin modernizarea iluminatului stradal localitatea va contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu 98 tone pe an, echivalentul a 4451 de arbori plantați și la realizarea angajamentelor climatice.

Modernizarea sistemului de iluminat stradal este unul dintre obiectivele incluse în Planul de Acțiune privind Energia Durabilă pe care orașul Cantemir îl realizează ca semnatar al inițiativei UE „Convenția Primarilor”, pe care această urbe cu opopulație de circa 5000 de locuitori a semnat-o în anul 2012.

Costul total al implementării acestui proiect proiectului în urbea nominalizată este de 250 000 Euro, dintre care 80 la sută (200 000 €) reprezintă fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene, 30 000 Euro – contribuția orașului Cantemir și 20 000 Euro sunt dintr-un grant oferit de Fondul pentru Eficiență Energetică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente