(video) Cu ce probleme se confruntă tinerii din Moldova și cum pot fi acestea depășite. Experții în domeniul sănătății tinerilor vin cu sfaturi utile

untitled-9382

Timp de 3 zile, în perioada 3-5 octombrie, Chișinăul a găzduit cea mai mare Conferință Europeană în domeniul sănătății tinerilor. La conferință au fost prezenți profesioniști și experți în domeniul sănătății și dezvoltării adolescenților din peste 30 de țări ale lumii, pentru a aborda cele mai actuale probleme în domeniu, dar și pentru a discuta despre principalele provocări și tendințe la nivel global.

Mai jos găsiți 10 video-uri cu reprezentanții mondiali ai domeniului, sumarizând problemele globale identificate și activitatea Republicii Moldova în această direcție:

#Galina Leșco, CRNSSPT Centrul Neovita, Asociația „Sănătate pentru Tineri”, Chișinău, Moldova

#Susan Sawyer, Președinta Asociației Internaționale pentru Sănătatea Adolescenților (IAAH)

Zana Bumbuliene, Facultatea de Medicină a Universității din Vilnius, Lithuania; reprezentantă a Societății Europene în Ginecologia pediatrică și juvenilă

Valentina Baltag, Cartierul General OMS, Geneva, Elveția

Tigran Yepoyan, Biroul Regional al UNESCO, Moscova

Tatiana Belkina, Psiholog-psihoterapeut, Lector superior, Institutul de Gestald și Psihodramă, Moscova

Pierre-Andre Michaud, Profesor Onorific la Universitatea din Lausanne, Elveția

Ion Dumbrăveanu, Societatea de Andrologie și Sănătate Sexuală, Chișinău, Moldova

Evert Ketting, Radboud University Nijmegen; Institutul Guttmacher, Olanda

Didier Jourdan, Profesor la Universitatea Blaise Pascal, Paris Franța

Problemele principale identificate au fost: frica adolescenților de a apela la ajutorul specialiștilor, dar și susținerea familiilor în dezvoltarea tinerilor. Moldova a fost apreciată și încurajată pentru progresul efectuat în acest domeniu: „În opinia mea, Moldova este un exemplu demn de urmat în ceea ce privește crearea rețelei de servicii prietenoase tinerilor”, spune Pierre-Andre Michaud, profesor onorific la Universitatea din Lausanne.

O altă concluzie importantă a fost expusă de către Ion Dumbrăveanu, reprezentat al Societății de Andrologie și Sănătate Sexuală la Chișinău: ”Este un mare succes că o asemenea conferință s-a petrecut la Chișinău. Este un succes al organizatorilor, pentru că anume aceste Centre Prietenoase Tinerilor au reușit să se impună la nivel regional, poate chiar și european și au reușit să convingă mulți oameni de peste hotare ca să vină la Chișinău, și să discutăm aceste probleme.

Amintim,  că cea de-a 21-a ediție a Conferinței Europene a Asociației Internaționale pentru Sănătatea Adolescenților, a fost organizată pentru prima dată în Republica Moldova în perioada 3-5 octombrie, de către Asociația Obștească „Sănătate pentru Tineri” din Republica Moldova și Centrul Național de Resurse în Servicii de Sănătate Prietenoase Tinerilor „Neovita”, în colaborare cu Asociația Internațională pentru Sănătatea Adolescenților, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” și EuTEACH, conferința fiind susținută de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, OMS, UNESCO Institutul pentru Tehnologii Informaționale în Educație (UNESCO IITE) și UNICEF.

Taguri: #youth klinic
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente