O nouă rezoluție dură la adresa Republicii Moldova a fost aprobată de Parlamentul European. Ce prevede aceasta

viorica_dancila_in_parlamentul_european_06861800

Cu votul a 396 de eurodeputați, Parlamentul European a adoptat astăzi, 14 noiembrie, o nouă rezoluție critică la adresa R. Moldova. Rezoluția a fost adoptată după ce europarlamentarii au dezbătut un raport care evalurează punerea în aplicare a Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Împotriva rezoluției au votat 74 de europarlamentari, iar 186 s-au abținut de la vot, scrie Ziarul de Gardă.

Raportul dezbătut în Parlamentul European a fost elaborat în urma întâlnirilor cu autoritățile de la Chișinău, cu liderii opoziției, membrii societății civile, dar și cu reprezentanți ai Comisiei Europene. Potrivit Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Parlamentului European, în R. Moldova au existat evoluții pozitive în mai multe domenii. Sunt subliniate, în special, acțiunile luate pentru îmbunătățirea sectorului financiar, astfel încât să fie micșorate riscurile unei repetări a fraudei bancare. Cu toate acestea, evoluțiile au fost umbrite de mai multe aspecte, printre care se numără anularea rezultatelor alegerilor pentru primăria Chișinău, schimbarea sistemului de vot, presiunea asupra opoziției, dar și monopolizarea instituțiilor mass-media.

În acest context, Parlamentul European își reiterează poziția potrivit căreia orice decizie privind viitoarele plăți ale asistenței macrofinanciare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare programate pentru februarie 2019 și cu condiția ca acestea să fie efectuate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de organismele internaționale specializate.

Totodată,  rezoluția prevede că plata tuturor programele de sprijin bugetar ar trebui să rămână în așteptare până când vor avea loc progrese semnificative în ceea ce privește standardele democratice, inclusiv reforma sistemului judiciar și acțiunea judiciară împotriva persoanelor responsabile de frauda bancară. Parlamentul European solicită în același timp continuarea alocării fondurilor pentru sprijinirea societății civile și a mass-mediei independente din Moldova, precum a autorităților locale, inclusiv prin intermediul unor noi parteneriate și proiecte de dezvoltare.

În luna iulie curent, cu votul a 343 de europarlamentari, în Parlamentul European a fost adoptată o altă Rezoluție referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente