(foto) Femeile din grupurile etnice fac apel public pentru egalitate veritabilă de gen

1 (1)

85 de femei din diverse comunități etnice au lansat la Chișinău, în cadrul conferinței naționale „Participarea în procesele decizionale a tinerilor și femeilor din grupurile etnice”, un Apel prin care propun Guvernului R. Moldova soluții de asigurare a participării și reprezentării femeilor în procesele politice și decizionale.

Mai exact, în urma unor consultări publice regionale în orașele Anenii Noi, Ștefan Vodă și Bălți din octombrie curent, 128 femei de diferite etnii, vârste și profesii au constatat că inegalitățile și inechitățile de gen rămân și astăzi o problemă majoră. „Femeile au, de regulă, venituri mai mici, oportunități limitate de dezvoltare personală și profesională și sunt implicate mult mai puțin decât bărbații în procesele de luare a deciziilor”, se constată în apel.

1 (1)

De asemenea, o problemă majoră despre care s-a discutat în cadrul consultărilor a fost participarea minimă a femeilor în procesele decizionale. Una dintre soluțiile propuse este inițierea unor programe comune dintre autoritățile publice și societatea civilă, concomitent cu ajustarea cadrului normativ pentru asigurarea respectării legislației naționale privind reprezentarea femeilor în procesele decizionale.

2

La evenimentele din nordul, centrul și sudul țării a fost abordat și subiectul discriminării și violenței asupra femeilor. Participantele au susținut necesitatea elaborării unui set de instrumente ce ar elimina discriminarea în procesul de angajare și/sau eliberare din funcție a tinerelor și a femeilor cu vârstă înaintată, dezvoltarea instrumentelor legislative și administrative pentru eliminarea discrepanțelor salariale pentru același volum de muncă prestat de femei și bărbați, precum și creșterea salariilor pe domenii sociale, preponderent ocupate de femei, cum sunt învățământul, sănătatea, serviciile sociale.

3

Consultările publice regionale au reunit femei, inclusiv reprezentante a diverse comunități etnice, care au propus soluții de asigurare a participării și reprezentării femeilor în procesele politice și decizionale și pentru atingerea unui nivel mai înalt de coeziune socială în țară.

42

Evenimentele consultative, dar și conferința națională sunt implementate de UN Women Moldova, în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Strategice, și sunt finanțate de Departamentul Afacerilor Politice al ONU.

;

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente