Inspectoratul General al Poliției a lansat o amplă Campanie națională de prevenire a consumului de droguri „ALEGE VIAȚA!”. Mesajul campaniei demarate se adresează tinerilor (cu vârsta de 15-24 de ani), în rândul cărora se atestă o creștere a consumului de tutun, alcool, dar și a drogurilor.

În context, scopul campaniei este conştientizarea atât a populaţiei generale, cât şi a grupurilor de risc asupra efectelor drogurilor, în general şi a substanţelor noi cu proprietăţi psiho-active, în special şi a rolului modalităţilor sănătoase de petrecere a timpului liber ca alternative la consumul de droguri. Iar obiectivul vrea să fie o intervenție integrată a societății civile și a instituțiilor publice.

Apariția substanțelor noi cu proprietăți psihoactive (SNPP), comercializate sub numele de „droguri legale” sau „etnobotanice” și accesibilitatea cu care se pot procura (preț scăzut, etc.) a influențat foarte mult preferințele tinerilor, ceea ce este un nivel îngrijurător.

În cadrul evenimentului a fost lansat un spot social „ALEGE VIAȚA!” care urmează a fi recomandat televiziunilor pentru a susține Campania.

# Campania, va fi implementată pe o perioadă de 6 luni, iar obiectivele acesteia vor fi atinse prin desfășurarea, la nivel național, a următoarelor activități:

# Crearea grupurilor mixte formate din polițiști, asistenți sociali, medici, profesori, reprezentanți ai APL pentru desfășurarea în școli cu elevi, părinți, discuții libere despre riscurile și urmările consumului a acestor droguri de tip nou.

# Organizarea dezbaterilor publice cu tematica antidrog, în fiecare raion din țară.

# Implimentarea activităților de tip SafeNights, care vor promova campania în locurile de agrement din toată țara, în perioada vacanțelor școlare și zilelor de odihnă.

# Realizarea mai multor concursuri naționale de artă, creație, inovație, graffiti cu mesaj antidrog, adresat elevilor din învățământul liceal.

# Promovarea liniei fierbinți antidrog.

Toți vorbitorii care au participat la conferință au accentuat în unanimitate că este nevoie de concertarea mai multor forțe pentru a reuși rezultate în acest proiect ambițios, astfel ajutorul profesional din partea instituțiilor implicate este garantat.