Agitația electorală va fi interzisă în ziua alegerilor doar în secțiile de votare și 100 de metri de la ele

alegeri-republica-moldova
Foto: foto: tv8.md

Deputații au modificat Codul Electoral în ceea ce privește agitația electorală în Ziua Alegerilor. Astfel, potrivit noilor prevederi, votate în prima lectură astăzi , este specificat expres că se interzice agitația electorală pe teritoriul secției de vot și pe o rază de 100 de metri la ea. Modificările sunt clasificate, potrivit opoziției drept „o mimare ” din partea guvernării „că le pasă”.

Inițiativa vine în urma unui raport al comisiei Parlamentare cu privire la anularea Alegerilor Locale din Chișinău, din vara lui 2018.

Opoziția a reclamat că prin inițiativa dată se mimează anumite procese legislative și încearcă să se dea vina pe legislație. În opinia liberalului Ion Casian, justiția este de fapt de vină.

„Prin acest proiect vine să se dea vina, că legislația nu este corectă. De fapt problema este în justiție. Justiție selectivă, justiție incorectă. Aici este buba. Se invalidează alegeri. Se pornesc dosare pe criterii politice”, a menționat Casian.

„Misiunea comisiei a fost de a remedia o situație. Asta face acest proiect. Este o poziție comodă de a da vina pe ceva. Comisia a făcut ceea ce trebuia rezultând din expertiză și analiză”, a spus autorul inițiativei, Raisa Apolschi.

Comisia urma să vină cu raportul până la finalul lunii octombrie.

Amintim că în urma Alegerilor Locale noi din luna iunie 2018, din Chișinău, învingător în turul II a devenit liderul DA, Andrei Năstase. Acesta nu a mai apucat să intre în funcție deoarece Judecătoria Chișinău i-a anulat mandatul pentru că ar fi făcut transmisiuni live pe pagina sa de facebook. Decizia a fost contestată fără succes în toate instanțele din Moldova. alegeri-republica-moldova

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente