O stradă din municipiul Buzău (România) se va numi Soroca. Despre aceasta a declarat recent edilul buzoian, Constantin Toma, care a menţionat că relațiile de colaborare și înfrățire între cele două unităţi teritorial-administrative devin tot mai strânse.

„Decizia a fost luată la şedinţa Consiliului local Buzău. Această stradă, ce se va numi Soroca, va da în bulevardul Unirii. Sper şi sorocenii să facă un gest pe măsură pentru că am finanțat refacerea falezei din fața cetății Soroca. Noi ne facem datoria acolo, pentru că o asemenea cetate, cu o asemenea semnificație, trebuia să aibă și o alee, o faleză deosebită în față”, a menționat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, transmite MOLDPRES cu referire la presa locală.

La rândul său, primarul municipiului Soroca, Victor Său, a declarat că urmează să fie efectuate audieri publice, pentru a numi o porțiune a străzii Petru Rareș, din fața cetății, reparată cu suportul autorităţilor buzoiene – Faleza Buzăului. Ulterior, subiectul urmează să fie propus spre examinare la ședința Consiliului municipal Soroca. „Ar fi un gest frumos din partea sorocenilor, în semn de mulțumire și recunoștință pentru sprijinul acordat la reabilitarea falezei în preajma Cetății Soroca”, a subliniat Victor Său, citat de ziarulnostru.info.

Primăria municipiului Buzău a alocat 100 mii de euro pentru reconstrucția falezei râului Nistru și revitalizarea peisajului Cetății Soroca. Proiectul este realizat de Primăria Soroca în parteneriat cu autorităţile buzoiene. Lucrările de refacere a falezei Nistrului se estimează la aproximativ 138.500 de euro. Cea mai mare parte a surselor financiare este oferită de Consiliul local Buzău, iar un sfert din sumă va fi alocat de către Consiliul municipal Soroca.

Susţinerea colegilor din România se înscrie în Acordul de înfrăţire, semnat de către primarii de Buzău şi Soroca, în luna decembrie 2017. Documentul prevede colaborarea în plan social, economic, schimburi de experienţă între angajaţii celor două administraţii, vizite reciproce între elevi şi cadre didactice, precum și organizarea în comun a mai multor întruniri și festivități.

Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XVI-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră sub Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea. Cetatea este una emblematică pentru Republica Moldovă și constituie o piatră de temelie pentru revitalizarea turismului în regiune.