Filmele poloneze premiate la Cannes vor fi proiectate la Chișinău, în cadrul Festivalului CinePOLSKA. Care este programul evenimentului

Cinema-Odeon_deschidere-Animest-Chisinau_credit-foto-Adi-Marineci.jpg

Festivalul CinePOLSKA este o ocazie unică pentru a vedea cele mai recente filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din lume. Programul din acest an include filme premiate la Cannes și Karlovy Vary. Festivalul de film polonez CinePOLSKA va avea loc în perioada 8-13 noiembrie, la cinematograful Odeon din Chișinău, iar Intrarea va fi liberă.

– Filmele din ediția 2018 a festivalului CinePOLSKA sunt ca o oglindă în care merită să te uiți. Spectatorii vor găsi subiecte apropiate fiecăruia dintre noi – de la dragoste, la pasiune și ură sau teama de alteritate – spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează festivalul. – Despre toate acestea vorbesc cei mai buni regizori și actori polonezi din generația tânără, care triumfă la cele mai importante evenimente cinematografice – adaugă aceasta.

CinePOLSKA începe joi, 8 noiembrie, cu filmul „Războiul rece” de Paweł Pawlikowski, premiat anul acesta la Cannes pentru cea mai bună regie, totodată candidatul polonez din acest an pentru premiile Oscar. Laureat în 2014 al premiului Oscar pentru filmul „Ida”, regizorul prezintă de data aceasta o poveste de dragoste imposibilă dintre doi oameni care nu pot fi împreună și care nu pot trăi unul fără celălalt. Acțiunea se desfășoară pe fundalul așa-numitului Război Rece din Polonia, Germania, Iugoslavia și Franța, fiind însoțită de o imagine și o muzică extraordinar de frumoase. De remarcat este jocul actoricesc remarcabil al Joannei Kulig și Tomasz Kot.

În seara zilei de vineri, 9 noiembrie, spectatorii din Chișinău vor vedea curajoasa comedie „Atac de panică”, în care, datorită unor evenimente neobișnuite, viața de zi cu zi se transformă într-o mare nebunie. Tânărul regizor polonez Paweł Maślona privește cu inteligență și ironie omul secolulului 21, slăbiciunile, fobiile și pasiunile acestuia. Soarta câtorva eroi aparent fără nicio legătură între ei se intersectează în film, viața lor schimbându-se ireversibil.

De faptul că cinematograful poate fi o sursă de energie ne putem convinge sâmbătă, 10 noiembrie, în timpul proiecției filmului bazat pe fapte reale „Cel mai rapid, cel mai puternic”, regizat de Łukasz Palkowski. Eroul său este Jerzy Górski, un fost narcoman care, în ciuda unor mari greutăți în viață, a devenit în 1990 dublu campion mondial Ironman, un concurs de triatlon extrem de dificil. Povestea excelent spusă a lui Górski ne face să ne recâștigăm încrederea în ceea ce este dificil sau imposibil de realizat.

După ce a câștigat Grand Prix la Festivalul de Film Polonez din Gdynia, cel mai important festival din Polonia, filmul „O noapte liniștită”, care va fi prezentat duminică, 11 noiembrie, a fost considerat cel mai bun film polonez al anului 2017. Regizorul debutant Piotr Domalewski spune povestea unui tânăr emigrant polonez care vine în satul natal în Ajunul Crăciunului. După această vizită a sa, viața întregii sale familii se va schimba complet. Această poveste sinceră și înțeleaptă este foarte bine primită în țările în care emigrația este o experiență universală.

Luni, 12 noiembrie, spectatorii vor putea vedea producția americană „Grădina speranței”, realizată de regizoarea de origine neozeelandeză Niki Caro. Filmul vorbește despre familia Antoninei și a lui Jan Żabiński – directorul Grădinii Zoologice din Varșovia și soția lui – care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei. Pentru ajutorul dat evreilor, cei doi polonezi au primit titlul de „Drept între Popoarele Lumii” acordat de Institutul Yad Vashem de la Ierusalim.

CinePOLSKA 2018 se încheie marți, 13 noiembrie, cu proiecția filmului „Păsările cântă în Kigali” în regia Joannei Kos-Krauze și Krzysztof Krauze, care-i va conduce pe spectatori în colțuri complet diferite ale lumii. Fundalul pentru povestea polonezei ornitolog și a fetei din tribul Tutsi salvată de aceasta este genocidul din Rwanda, în timpul căruia, în anul 1994, tribul Hutu, aflat la conducerea țării, a omorât peste un milion de locuitori Tutsi. În acest film minimalist emoționant, la care te gândești mult timp după ce ai ieșit din cinematograf, soții Krauze pun întrebări despre inevitabilitatea răului, forța spiritului uman, puterea prieteniei și a iertării. Actrițele din rolurile principale, poloneza Jowita Budnik și rwandeza Eliane Umuhire au fost recunoscute ex aequo drept cele mai bune actrițe, printre altele, la festivalul Karlovy Vary din Cehia.

 

În program:

8.11.2018, ora 19.00 – Războiul rece / Zimna wojna (regia Paweł Pawlikowski)

9.11.2018, ora 19.00 – Atac de panică / Atak paniki (regia Paweł Maślona)

10.11.2018, ora 19.00 – Cel mai rapid, cel mai puternic / Najlepszy (regia Łukasz Palkowski)

11.11.2018, ora 19.00 – O noapte liniștită / Cicha noc (regia Piotr Domalewski)

12.11.2018, ora 19.00 – Grădina speranței / Azyl (regia Niki Caro)

13.11.2018, ora 19.00 – Păsările cântă în Kigali / Ptaki śpiewają w Kigali (regia Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze)

Afis-CinePolska-Chisinau-2018_A1

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente