(foto) Startup-urile IT din Moldova aduc viitorul mai aproape: Inteligența Artificială te ajută să-ți găsești jobul perfect

gaus-2

Ești tânăr, ambițios, fără prea multă experiență de muncă și cauți un job în domeniul IT? Se pare că apune vremea CV-urilor completate cu grijă și a sutelor de anunțuri de angajare pe care trebuie să le analizezi pentru a găsi jobul perfect, cel puțin în această sferă.

În era tehnologiilor informaționale, care se dezvoltă vertiginos, Inteligența Artificială te ghidează în călătoria spre noul tău loc de muncă. Datorită saltului imens spre dezvoltare de care a avut parte domeniul IT, această posibilitate nu mai ține de Science Fiction, ci este o realitate testată deja de peste 3000 de tineri.

Pentru a-ți găsi locul de muncă dorit, îți vine în ajutor platforma interactivă și dinamică de recrutare „GAUS”, una dintre puținele existente pe piața din Estul Europei care utilizează Inteligența Artificială în procesul de recrutare. Startup-ul creat acum 2 ani de Iulian Gulea și Eugeniu Gîrla, doi tineri ambițioși din Chișinău, este în prezent unul dintre cele mai bune pe acest segment – fapt confirmat de competițiile câștigate în domeniu și perspectivele de a obține investiții importante.

„La nivel mondial cererea pentru specialiștii în IT este în continuă creștere, iar multe companii se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă. În același timp, mulți tineri care vor să facă o carieră în domeniu nu sunt suficient de pregătiți pentru a trezi interesul companiilor. Iată de ce am decis să lansăm această platformă, care vine să-i ajute pe programatorii juniori să-și creeze profilul IT, să-și evidențieze punctele forte, să le ofere o claritate în ceea ce privește necesitatea lor pe piața actuală”, menționează Iulian Gulea, cofondatorul platformei GAUS.

gaus-1

Platforma este o combinație între un „job board”, o rețea de socializare și o platformă de învățare pentru tinerii specialiști. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale, în doar 15 minute aceștia află care dintre sutele de joburi propuse de angajatorii din țara noastră li se potrivesc și testează cât de pregătiți sunt pentru a face față cerințelor dictate de piața muncii.

„Atunci când intră pe platformă, candidatul definește care sunt abilitățile lui, cât de aprofundat cunoaște un anumit domeniu, selectează tehnologiile pe care le cunoaște și pe care le-a aplicat într-un anumit proiect. Modalitatea prin care o face este destul de intuitivă, interactivă și simplă. Mai întâi selectează domeniul care îl interesează și apoi, în mod automat, poate să vadă ce oportunități de muncă i se potrivesc, în baza cunoștințelor pe care le are”, zice Iulian Gulea, cofondatorul platformei GAUS

Cei doi fondatori au dezvoltat platforma cu forțele proprii și au fost nevoiți să învețe din mers pentru a o îmbunătăți și de a o relansa de fiecare dată într-o variantă mai bună. Cu toate acestea, istoria GAUS demonstrează că generația tânără este dornică să se implice mai mult în domeniul antreprenoriatului.

gaus-3

Însă pentru a-și crea propriile afaceri viabile și a atinge succesul, cu șanse de a se extinde la nivel internațional, chiar și cei mai talentați tineri au nevoie de cunoștințe generale de business, dar și specifice domeniului, precum și de mentori experimentați care îi pot ghida. Iată de ce „Startup Academy powered by Tekwill” – cea mai mare școală de antreprenoriat din Moldova a fost creată pentru a identifica și stimula potențialul inovator și de business al tinerilor din țara noastră, acesta fiind și primul program complet, cuprinzător și practic în domeniul antreprenoriatului tehnologic.

„Startup-urile reprezintă o oportunitate pentru tineri de a-și manifesta abilitățile, iar noi, cei de la ATIC, suntem alături de ei prin prisma programelor gândite gen Startup Academy, ca să le oferim sprijinul necesar în acest proces amplu și complicat. Încurajăm dezvoltarea lor, pentru că asta înseamnă progresul societății și le oferim instrumentele necesare celor care vor să lanseze startup-uri în IT, un domeniu al viitorului. Vorbim aici de acces la comunitatea locală de antreprenori, conexiuni cu rețele internaționale de investitori, posibilitatea de a participa în cadrul evenimentelor de transfer de experiență și know-how și, nu în ultimul rând – acces la o infrastructură unică, concepută pentru a-i ajuta să parcurgă cu succes toate etapele critice de dezvoltare”, a declarat Ana Chirița, director executiv ATIC

gaus-4

„Startup Academy powered by Tekwill” are loc în perioada septembrie – noiembrie 2018 și cuprinde 10 cursuri teoretice, care au scopul de a furniza cunoștințe și cele mai eficiente instrumente pentru construirea unei afaceri de succes. Pe lângă sesiunile teoretice, cele practice le oferă participanților posibilitatea să aplice cunoștințele acumulate și să parcurgă toate etapele pentru dezvoltarea, lansarea, promovarea și comercializarea unui produs.

Startup Academy powered by Tekwill este primul program complet, comprehensiv și practic în domeniul antreprenoriatului tehnologic, dedicat identificării, stimulării și multiplicării potențialului inovator și de business al tinerilor din Republica Moldova. Programul are o durată de 3 luni (septembrie – noiembrie 2018), iar participarea este gratuită și este deschisă tuturor cetățenilor Republicii Moldova, care au atins vârsta de 16 ani.

Programul este realizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului ”Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC” și cu sprijinul UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” și EFSE DF (Facilitatea de Dezvolare a Fondului European pentru Europa de Sud-Est).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente