O imagine nocturnă ce surprinde traiectoria de zbor a unor lilieci, a cărei realizare a necesitat câteva luni „de eşecuri dezamăgitoare”, a fost declarată marea câştigătoare în cadrul competiţiei din acest an a British Wildlife Photography Awards, relatează duminică Press Association.

Portretul unui bursuc, un lup de mare mâncând un puffin, o coţofană care stă pe un gard în zăpadă, un prim-plan cu un păianjen care îşi aşteaptă prada printre petalele unei flori şi o focă ce urmează să fie eliberată se numără printre fotografiile câştigătoare în cadrul competiţiei British Wildlife Photography Awards.

Paul Colley din Swindon, Marea Britanie, a obţinut marele premiu, în valoare de 5.000 de lire, pentru imaginea ce surprinde zborul nocturn al unor exemplare din specia liliacul lui Daubenton, realizată în parcul Coate Water.

Surprinderea imaginii cu mamiferele zburătoare care se deplasează extrem de rapid în întuneric a necesitat o cameră în infraroşu şi un sistem de iluminat dezvoltat timp de 14 luni. În plus, deoarece liliecii sunt o specie protejată, a fost necesar sfatul unor experţi în conservarea acestor animale.

„Nicio altă imagine din portofoliul meu nu a fost atât de clar concepută şi în acelaşi timp nu a fost atât de greu de realizat. Intenţia mea artistică a fost aceea de a surprinde extraordinara viteză de mişcare a acelui mic liliac şi traiectoria sa de vânătoare, însă calea către succes a fost plină de eşecuri dezamăgitoare”, a declarat Colley.

În cadrul competiţiei au fost premiate cele mai bune fotografii înscrise la cincisprezece categorii.

Categoria juniorilor a fost câştigată de Ivan Carter în vârstă de 17 ani, din Deal, Kent, pentru o imagine cu mormoloci, iar la secţiunea dedicată participanţilor cu vârste sub doisprezece ani premiul cel mare a fost obţinut de Lucy Farrell, în vârstă de nouă ani, din Sunderland, pentru un prim-plan cu un cărăbuş.

# „Contrails at Dawn”, Paul Colley

1

# „Life and death at the edge of the world”, Sunil Gopalan

2

# „Who says bugs are not cute?”, Lucy Farell

3

# „The eye of the spawn”, Ivan Carter

4

# „Seasonal Overlap”, James Roddie

5

# „Magpie in the snow”, Christopher Swan

6

# „Waiting for her pray”, Andrew McCarthy

7

# „Spectacular isolation”, Andrew Parkinson

8

# „Storm Gull”, Craig Denford

9

# „Goose Barnacles”, David Bennette

10

# „Kelp Bed at Dawn”, Robert Canis

11

# „Bean”, Tesni Ward

12