„Calea Ferată din Moldova” se va alege cu 12 locomotive magistrale noi, dar și cu un Depou renovat. Un contract în acest sens, a fost semnat, astăzi, de administrația CFM și reprezentanții companiei americane, câștigătoare a licitației – General Electric Transportation.

Costul total al acestora ajunge la 45 milioane de euro, iar documentul prevede că firma va livra primele locomotive la începutul anului 2020. Potrivit caietului de sarcini, locomotivele urmează să aibă o capacitate a motorului de 2 982 Kw și să corespundă tuturor standardelor ecologice.

Planul de achiziționare a locomotivelor face parte din amplul și ambițiosul Proiect de Restructurare și Reorganizare a Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană. Costul total al acestuia este de 110 milioane de euro, dintre care 5 milioane sunt oferite sub formă de grant din partea Fondului de Investiții pentru Vecinătate (NIF), alte 250 de mii de euro sunt oferite pentru punerea în aplicare a sistemului informațional de management al energiei, iar 1,5 milioane de euro oferite pentru asistența tehnică din Fondul special al acționarilor BERD.

De asemenea, Proiectul de Restructurare și reorganizare a sectorului feroviar al Republicii Moldova mai presupune reabilitarea infrastructurii feroviare. În acest sens, în curând va fi anunțată încă o  licitație, care va avea drept obiectiv renovarea liniei feroviare Bender – Basarabeasca – Etulia – Giurgiulești.