Medicii pediatri și obstetricieni din stânga Nistrului își vor perfecționa abilitățile profesionale prin exerciții de simulări pe manechine medicale. În incinta Centrului Mamei și Copilului din Tiraspol a fost deschis primul Centru de Instruiri Medicale.

Simularea medicală este imitația unei situații reale pentru doctori. La Centru, pe manechini, medicii își vor perfecționa tehnicile de monitorizarea copilului în timpul travaliului, de naștere asistată, resuscitare a nou-născuților, stabilizare a stării acestora pentru transportarea sigură, și alte situații. Instruirile vizează, de asemenea, coerența acțiunilor echipei de medici și crearea unui algoritm de acordare a ajutorului medical. O atenție deosebită se acordă și tehnicilor de pregătire psiho-emoțională a femeilor înainte de naștere.

Sectia reanimare nounascuti a fost renovata si dotata cu echipament in 2014 de ONU SDC si UE

„Cursurile de instruire care se vor desfășura la acest centru vor permite medicilor, în special, pediatrilor și ginecologilor obstetricieni, să dobândească noi cunoștințe și să-și îmbunătățească în mod constant abilitățile profesionale, astfel încât serviciile medicale pe care le oferă să respecte standardele internaționale”, a subliniat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

DSC05490

„Împreună cu partenerii noștri, în trecut am renovat și am furnizat echipament în maternitățile din stânga Nistrului. Astăzi, odată cu lansarea acestui centru, lansăm un curs de formare pentru o echipă de medici locali, care vor instrui, la rândul lor, specialiștii din toate maternitățile din stânga Nistrului”, a adăugat Caroline Tissot, directoarea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

„Medicina se dezvoltă continuu. Doctorii trebuie să-și mențină și să își îmbunătățească în permanență abilitățile profesionale. Vom ajunge să minimizăm numărul situațiilor de risc pentru mame și făt”, a declarat Natalia Slepuha, medic-șef al Centrului mamei și Copilului din Tiraspol. Potrivit datelor, în 2017, în stânga Nistrului s-au născut 4572 copii.

DSC 001
Simulare_resuscitare

Centrul a fost creat în echipă de către medicii de pe ambele maluri ale Nistrului. Responsabil de formarea specialiștilor din Tiraspol este Victor Petrov, șeful laboratorului științific de obstetrică din cadrul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău. Și studenții de la medicină vor putea beneficia de instruirile de aici.

Cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, al Organizației Națiunilor Unite și al Uniunii Europene, în stânga Nistrului a fost efectuată regionalizarea asistenței perinatale. Din anul 2013, lucrătorii medicali au fost instruiți, iar maternitățile din Tiraspol, Bender, Rîbnița, Slobozia și Grigoriopol au fost renovate și dotate cu echipament. Elveția este în prezent unul dintre cei mai mari donatori din sectorul sănătății din Moldova.