Primăria Chișinău va avea un nou paznic. Este vorba de un patruped roșcat. Anunțul a fost făcut de primarul general interimar, Ruslan Codreanu, la inaugurarea Centrului de gestiune canină din municipiului Chișinău.

Noul paznic, numit și Rijic este primul câine sterilizat în cadrul cabinetului veterinar. Acesta va fi adus în curtea Primăriei pentru pază. Potrivit lui Ruslan Codreanu, prin acest gest se dorește încurajarea cetățenilor de a adopta animalele care deja au fost sterilizate.

44874510_771598676512034_7933498533578014720_n

Noul paznic al Primăriei Chișinău – Rijik

Prieteni patrupezi puteți adopta și voi de la noul Centru de gestiune canină din municipiul Chișinău, acesta se află la necropola municipală de animale de pe str. Uzinelor, nr. 20.

img

43569418_771599013178667_6509637516843286528_n

Reamintim că ieri, 31 octombrie, a fost deschis Centrului de gestiune canină din municipiului Chișinău, prima instituție de acest gen din regiune. În cadrul Centrului de sterilizare a maidanezilor este amenajat un cabinet veterinar unde sunt oferite servicii de sterilizare și îngrijire postoperatorie (3-7 zile). Astfel, animalele prinse în stradă sau aduse de către voluntari, sunt sterilizate, ținute în voliere sub supraveghere pe perioada postoperatorie, iar apoi eliberate. Capacitatea totală a Centrului este 50-70 de animale pe săptămână.

img (1)

Ruslan Codreanu, a declarat că scopul municipalității este de a reduce numărul populației canine prin sterilizare, iar în cadrul Centrului animalele vor fi întreținute în condiții umane. „Ne dorim sterilizarea a circa o mie de câini în următoarele 6 luni, iar pentru anul viitor planificăm extinderea cabinetului veterinar, dotarea cu utilaje performante și crearea registrului electronic al animalelor”, a menționat edilul capitalei.

În altă ordine de idei, primarul a făcut apel către cetățeni, voluntari și ONG-uri, pentru implicare activă, atât în procesul de sterilizare a animalelor, cât și în campaniile de informare vizavi de soluționarea problemei câinilor vagabonzi.

Șeful Î.M. Regia „Autosalubritate”, Eugen Axentiev, a precizat că odată cu amenajarea Centrului, a fost format și Serviciul de ecarisaj, dotat cu prima unitate specializată pentru prinderea și transportarea maidanezilor. În total municipalitatea va echipa cinci astfel de mașini.

img (2)

Pe parcursul lunii noiembrie, curent, angajații Serviciului de ecarisaj vor fi instruiți de către 2 specialiști străini cu noile tehnici de prindere a maidanezilor și folosirea utilajelor moderne, pe bază pneumatică.

Investiția municipalității în deschiderea Centrului pentru îngrijirea câinilor maidanezi este de circa 400 mii lei, surse alocate din bugetul municipal.