(foto) „Angajatorii au fost mai aproape de studenți”. Peste 800 de tineri au fost instruiți la ICT Career Orientation 2018

_Z9A8374

Cel mai mare eveniment de orientare profesională pentru tinerii care studiază specialități în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, „ICT Career Orientation 2018”, a adunat peste 800 de studenți. Participanții au avut posibilitatea de a cunoaște, interacționa și stabili conexiuni cu reprezentanții a 16 cele mai mari companii IT și Comunicații din țară.

Pe parcursul evenimentului, participanții au avut posibilitatea să participe la 24 de sesiuni și workshopuri tematice moderate de profesioniști cu experiență extensivă în companiile IT și în același timp au interacționat direct cu potențialii angajatori. Cele peste 300 de oferte de angajare și internshipuri au fost puse la dispoziție de companiile IT: Endava, Pentalog, Allied Testing, Ellation Moldova, Amdaris, Inther Software Development, Orange Systems, Tacit Knowledge, Simpals, Noction, Moldcell, NetInfo, Cedacri International, Gilat Satellite Networks MDC, Best4u Development, StarLab. Elena Mutruc, Delivery Center Manager, compania Pentalog:

„ICT Career Orientation 2018” a fost organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor (ATIC), cu suportul partenerilor externi de dezvoltare – Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, a Guvernului Suediei și a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, împreună cu Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

_Z9A0296

Ana Chirița, Director Executiv, ATIC: „Prin acest eveniment ne propunem să aducem angajatorii cât mai aproape de studenți și elevi pentru ca tinerii să-și poată face alegerea privind cariera pe
care vor s-o urmeze. De la ediție la ediție, observăm un interes sporit, atât din partea companiilor IT, cât și din partea celor care studiază în acest domeniu sau își doresc să urmeze o carieră în acest sector. Avem tot mai mulți participanți, avem tot mai multe subiecte pe care le abordăm, avem tot mai multe companii, iar acest lucru ne bucură.”

Sergiu Botezatu, Manager Senior de Proiecte, USAID Moldova: „Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională susține consolidarea sectorului IT în Republica Moldova pentru că noi considerăm că acest sector are un potențial enorm și contribuie deja la creșterea economică a țării. Cifrele ne arată că acest sector a crescut de aproximativ 20 de ori în ultimii zece ani. Cu ajutorul „ICT Career Orientation” noi încercăm să construim o platformă unde cadrul academic împreună cu sectorul privat oferă studenților oportunitatea inițierii unui dialog cu viitorii angajatori, pentru că multe companii sunt în căutare de specialiști. Astfel, chiar din primul an de facultate ei pot să vadă de ce fel de calificări au nevoie și cum ar putea să se pregătească pentru un viitor job.”

_RBU8162

Alexander Karner, Șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice a Agenției Austriece de Dezvoltare: „Educația este cheia spre un viitor mai bun și care are un impact pozitiv și asupra dezvoltării economice a unei țări. Evenimentul „ICT Career Orientation” este extrem de important, fiind dedicat educației din Republica Moldova. De aceea, Agenția Austriacă de Dezvoltare susține astfel de evenimente, unde sutele de tineri prezenți au posibilitatea să interacționeze cu viitorii angajatori de la care pot afla despre oferta de muncă, cerințele de pe piața muncii și la fel, pot face schimb de păreri.” Adam Amberg, Consilier/Șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei în Moldova: „Sunt bucuros să văd că atât de mulți tineri sunt interesați de o posibilă carieră în domeniul IT. Evenimente precum este „ICT Career Orientation” contribuie la o creștere profesională, schimb de experiență și ghidare în carieră. Credem că sectorul IT poate fi o locomotivă pentru dezvoltarea economică, de aceea ne-am angajat să susținem acest domeniu.”

_Z9A8374

Vadim Echim, Managing Director, compania Tacit Knowledge: „Compania noastră a pus accentul pe un nivel profesionist foarte înalt și căutăm colegi care sunt deja formați în domeniu. Din cauza lipsei forței de muncă, am devenit mai flexibili și venim mult mai aproape de studenți și elevi și le comunicăm despre abilitățile și calitățile profesionale pe care trebuie să le aibă pentru a fi angajați ai unei companii IT. Pentru al patrulea an consecutiv avem și un program de internship pentru tineri, iar astfel ne propunem să creștem viitorii angajați. La finalul programului le facem și o ofertă de muncă.”

Galamaga Eugeniu, Regional branch Director, compania Allied Testing: „Sloganul companiei noastre este „Building your career” de aceea printre angajații noștri se numără mulți tineri absolvenți, dar și studenți. Suntem o companie specializată pe testarea produselor IT, de aceea, colaborăm deja de mai mulți ani cu instituțiile de învățământ din țară. Principala noastră cerință o constituie cunoștințele în IT, dar și cunoașterea limbii engleze, întrucât lucrăm cu multe companii de peste hotarele țării.”

_Z9A8568

Evenimentul are loc anual și a fost organizat pentru prima dată în anul 2010. „ICT Career Orientation 2018” are drept scop motivarea şi ghidarea tinerilor spre cunoașterea şi valorificarea oportunităților de angajare, dezvoltare și avansare profesională în domeniul TIC.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente