Un detaliu care îți poate salva viața. Care este rolul găurilor mici din geamurile avioanelor

geam_avion21231_81000500

Dacă ai călătorit cel puțin o dată cu avionul, ai observat poate că la fiecare geam există câte o mică gaură în partea de jos. Care este rolul ei? Nu este vorba de un defect de fabricație, nici de vechimea aeronavei, pentru că așa trebuie să fie toate ferestrele din avion. Nu trebuie să-ți faci griji dacă observi aceste găuri, ci doar dacă nu le-ai observa.

Ele au un rol foarte important, pentru că mențin presiunea din cabină la un nivel normal în timpul zborului. În cazul unei depresurizări, numai geamul exterior se va sparge, nu și cel din interior, astfel încât viața pasagerilor nu va fi pusă în pericol, scrie Daily Mail.

Fiecare fereastra din avion este formată din trei straturi: geamul exterior, cel din mijloc și cel din interior. Stratul interior este realizat dintr-o combinație de sticlă și acrilic, pentru a fi cât mai rezistent.

Micuța gaura pe care o poți observa este făcută în geamul din mijloc, pentru a menține un echilibru de presiune între geamul interior și cel exterior. Dacă geamul exterior este distrus în timpul unui incident, cel interior vă este suficient de puternic pentru a menține o presiune normală, iar pilotul va avea suficient timp ca să coboare avionul la o altitudine mai joasă sau chiar să aterizeze.

De asemenea, geamurile avioanelor au forma ovală pentru că asigură o vizibilitate mai bună pasagerilor. În plus, colțurile unui geam pătrat sau dreptunghiular ar concentra presiunea în aceste zone și în timp geamurile s-ar fisura.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente